Ο Μάριους Γκριγκόνις αποτελεί και επίσημα, τον νέο παίκτη του Παναθηναϊκού. Το «τριφύλλι» έφθασε σε συμφωνία τόσο με τον Λιθουανό γκαρντ, όσο και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ώστε να υλοποιηθεί η σπουδαία μεταγραφή.

Ο Μάριους Γκριγκόνις πρόκειται να αποτελέσει τον ιθύνων νου της περιφερειακής γραμμής του καινούργιου προπονητή του Παναθηναϊκού, Ντέγιαν Ράντονιτς.

Παράλληλα, ο «εξάστερος» έχει «δώσει» τα χέρια και με τον Αμερικανό περιφερειακό, Άντριου Άντριους, ενώ ο Νέιτ Γουόλτερς, επίσης, «προβάρει» τα… πράσινα.

Ο 28άχρονος δεσμευόταν με συμβόλαιο συνεργασίας έως το 2024 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ωστόσο, μία τριμερής συμφωνία «ξεκλείδωσε» οιαδήποτε εκκρεμότητα και λειτούργησε ευεργετικά ώστε να ολοκληρωθεί η μετακίνηση του διεθνούς άσου από τη Ρωσία, στη χώρα μας για λογαριασμό των «πράσινων».

Ο Παναθηναϊκός και ο πρώην παίκτης της Ζάλγκιρις Κάουνας είχαν φθάσει σε συμφωνία και έμεναν μονάχα οι τελικές λεπτομέρειες, οι οποίες, αν και σύνθετες, διευθετήθηκαν σε απόλυτο βαθμό.

Πλέον, ο Λιθουανός θα κληθεί να αντικαταστήσει τον Νεμάνια Νέντοβιτς, ως βασικός στη θέση του σούτινγκ γκαρντ, για τον Παναθηναϊκό.

Marius Grigonis, Panathinaikos (1)

Η ανακοίνωση των «πράσινων»:

«Ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του Μάριους Γκριγκόνις για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Παναθηναϊκός θέλει να ευχαριστήσει τη διοίκηση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τη συνεργασία, στην ολοκλήρωση μίας πολύπλοκης μεταγραφής.

Ο Μάριους Γκριγκόνις γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1994 στην πόλη Κάουνας της Λιθουανίας, έχει ύψος 1.98 μέτρα και αγωνίζεται στις θέσεις “2” και “3”. Πραγματοποίησε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στην NKL και τη σχολική ομάδα του Άρβιντας Σαμπόνις. Τη σεζόν 2012 2013 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη Ζάλγκιρις Κάουνας και την επόμενη χρονιά, δόθηκε δανεικός στην ισπανική Πένιας Ουέσκα.

Το 2014 υπέγραψε στη Μανρέσα, όπου και παρέμεινε για δύο χρόνια. Ολοκλήρωσε τη δεύτερή του σεζόν εκεί, έχοντας 9.7 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1 ασίστ κατά μέσο όρο σε 34 αγώνες της ACB.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Τενερίφη, στην οποία αγωνίστηκε τη σεζόν 2016 – 2017, κατακτώντας το BCL. Μάλιστα, ο ίδιος αναδείχθηκε και MVP του Φάιναλ Φορ. Συνολικά στη διοργάνωση, μέτρησε 9.3 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ κατά μέσο όρο.

H σεζόν 2017 – 2018 τον βρήκε στην Άλμπα Βερολίνου. Με τη γερμανική ομάδα μέτρησε 11.6 πόντους, 2.6 ασίστ και 3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε οκτώ ματς στο EuroCup.

Το καλοκαίρι του 2018, ο Γκριγκόνις επέστρεψε στη Ζάλγκιρις Κάουνας και αγωνίσθηκε εκεί για τρία έτη, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα Λιθουανίας.

Ολοκλήρωσε τη σεζόν 2020 – 2021 με 13.4 πόντους, 3.3 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ σε 34 αγώνες της Ευρωλίγκας.

Η εξαιρετική του σεζόν, τον έφερε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την οποία υπέγραψε τον Ιούνιο του 2021. Σε δεκαέξι αγώνες στην Ευρωλίγκα, είχε κατά μέσο όρο 8.5 πόντους, 1.9 ασίστ και 1.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Στις τέσσερις σεζόν που έχει αγωνισθεί στην Ευρωλίγκα, μετρά 10.7 πόντους, 2.4 ασίστ και 2.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο σε 94 αγώνες.

Ο Γκριγκόνις αγωνίστηκε σε όλα τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων της πατρίδας του, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ–16 το 2010 και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ–18 το 2012, καθώς και το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ–19 το 2013. Από το 2014, αποτελεί μέλος της εθνικής ομάδας ανδρών της Λιθουανίας».

Η δημοσίευση του Παναθηναϊκού: