Το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με την επιδίωξη του Χίτλερ να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο συνέκρινε την Παρασκευή (12/5) ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Ειδικότερα, ο εθνικιστής πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως από το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί νέα στη θέση της, ενώ πρόσθεσε ότι «το Βυζάντιο, ο Καρλομάγνος, ο Όθωνας, ο Ναπολέων, ο Χίτλερ: όλοι τους ονειρεύονταν, ο καθένας σε διαφορετική βάση, την ευρωπαϊκή ενότητα».

Συμπλήρωσε, δε, ότι η περίπτωση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διαφέρει «η ύπαρξη ανεξάρτητων εθνών και η ιδέα της αυτοκρατορίας είναι παρούσες ταυτόχρονα. Εθνική κουλτούρα, ευρωπαϊκές αξίες. Εθνική κυριαρχία και –όπως το θέτουν στις Βρυξέλλες– μια ολοένα πιο πλήρης ένωση».

Να σημειωθεί ότι, ο Όρμπαν, έχοντας προοθήσει από το 2010, που κυβερνά ευρωσκεπτικιστικές αντιλήψεις, έχει εναντιωθεί συστηματικά στις υποχρεώσεις της Βουδαπέστης στην ΕΕ, στην οποία η χώρα εντάχθηκε το 2004.

«Ο άνθρωπος είναι άρρωστος», ήταν η αντίδραση του ηγέτη της ουγγρικής αντιπολίτευσης, του Φέρεντς Γκιουρτσάνι, μετά τη γκάφα του πρωθυπουργού της χώρας. Το να συγκρίνεται το τρίτο Ράιχ του Χίτλερ με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι «άρρωστο και αηδιαστικό», σημείωσε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Διαβάστε περισσότερα