Στα δικαστήρια βρίσκονται οι δημιουργοί της Birkin με τον καλλιτέχνη, Mason Rothschild, ο οποίος δημιούργησε 100 ψηφιακές εικόνες που τις ονόμασε MetaBirkins το 2021.

Ουσιαστικά οι ψηφιακές MetaBirkins έχουν ακριβώς ίδιο σχήμα και στυλ με τη δημοφιλή τσάντα, με τη μόνη διαφορά πως είναι καλυμμένες με γούνα.

Τα NFTs (Non-fungible tokens), βασίζονται στην ίδια τεχνολογία blockchain με αυτή των κρυπτονομισμάτων. Απεικονίζουν αντικείμενα του πραγματικού ή του ψηφιακού κόσμου και κατά την περίοδο της φρενίτιδας των crypto εξελίχθηκαν για πολλούς σε έργα τέχνης, των οποίων η αξία εκτοξεύτηκε.

O Mason έχει πουλήσει τις εικόνες στο διαδίκτυο με συνολικά κέρδη άνω του 1 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Hermès: Είναι ψηφιακός κερδοσκόπος

Η Hermès υπέβαλε αμέσως μήνυση, υποστηρίζοντας ότι ο καλλιτέχνης ήταν απλώς «ένας ψηφιακός κερδοσκόπος που επιδιώκει να πλουτίσει γρήγορα οικειοποιούμενος» το εμπορικό σήμα Hermès.

Η μάρκα Metabirkins απλά κλέβει το διάσημο εμπορικό σήμα Birkin της Hermès προσθέτοντας το γενικό πρόθεμα “meta”, αναφέρεται στην αρχική καταγγελία που κατέθεσε η Hermès τον περασμένο Ιανουάριο, σημειώνοντας ότι το “meta” παραπέμπει στο ψηφιακό metaverse που τώρα αντλείται από τους καινοτόμους της τεχνολογίας ως το επόμενο μεγάλο πράγμα στην τεχνολογική κερδοφορία.

Ο καλλιτέχνης, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Sonny Estival, ανέφερε ότι έχει το δικαίωμα να απεικονίζει τις δυσεύρετες γαλλικές τσάντες στο έργο τέχνης του, όπως ακριβώς ο Andy Warhol απεικόνιζε γιγαντιαία κουτιά Campbell στις διάσημες μεταξοτυπίες του για την ποπ κουλτούρα.

Mason: Πρόκειται για τέχνη

«Δεν δημιουργώ ούτε πουλάω ψεύτικες τσάντες Birkin. Δημιουργώ έργα τέχνης που απεικονίζουν φανταστικές, καλυμμένες με γούνα τσάντες Birkin», δήλωσε ο Rothschild σε επιστολή του μετά την κατάθεση της υπόθεσης. «Το γεγονός ότι πουλάω την τέχνη χρησιμοποιώντας NFTs δεν αλλάζει το γεγονός ότι πρόκειται για τέχνη», επισήμανε.

Πάντως είναι πολλοί στη βιομηχανία της μόδας που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να μπουν στο metaverse, όπου θα μπορούσαν να βγάλουν χρήματα πουλώντας ψηφιακά ρούχα και αξεσουάρ και τα οποία θα μπορούσαν να φορεθούν από ηλεκτρονικά άβαταρ.

«Θα είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για τη βιομηχανία της μόδας», δήλωσε η Michelle Cooke, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Arentfox Schiff LLP, η οποία συμβουλεύει εμπορικά brands σε τέτοιου είδους θέματα.

«Η ικανότητά τους να ελέγχουν τα εμπορικά τους σήματα σε αυτούς τους ψηφιακούς χώρους όσο και στον πραγματικό κόσμο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα brands και στον τρόπο που προστατεύουν τα δικαιώματά τους».

Εμπόδια

Επίσης ένα εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει η Hermès στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι το γεγονός ότι η αμερικανική νομοθεσία περί εμπορικών σημάτων απαιτεί από τις μάρκες να καταχωρούν τα εμπορικά τους σήματα για κάθε συγκεκριμένο τύπο χρήσης, οπότε οι ψηφιακές πωλήσεις ενδέχεται να απαιτούν ξεχωριστή καταχώριση.

Ουσιαστικά οι ένορκοι καλούνται να αποφασίσουν το αν ο Rothschild έκανε το έργο MetaBirkin ως καλλιτεχνικό έργο ή είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει το σήμα για να βγάλει χρήματα», ανέφερε η Michelle Cooke.

Διαβάστε ακόμη: