Γκυστάβ Μορώ… `Ενας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του συμβολισμού.Το 1846 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού με καθηγητή του τον Τεοντόρ Σασεριώ, ο οποίος έπεξε καθοριστικό ρόλο στο έργο του. Τη διετία 1857 – 1859, ο Μορώ επισκέφτηκε την Ιταλία και ενθουσιάστηκε από το έργο του Μιχαήλ Αγγέλου και του Καρπάτσιο.

Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Πηγή έμπνευσης για τα θέματά του είναι κυρίως ο χώρος της μυθολογίας που αποτέλεσε και  σημείο αναφοράς για όλους τους μεταγενέστερους συμβολιστές καλλιτέχνες, τόσο στις εικαστικές τέχνες, όσο και στη λογοτεχνία. `Εγινε διάσημος κυρίως για τους ερωτικούς πίνακές του με θέματα από τη μυθολογία και τη θρησκεία, εγκαινιάζοντας μια καινούργια διάσταση του Οριενταλισμού.

Το 1891 έγινε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Ανάμεσα στους μαθητές του ήταν ο Ανρί Ματίς, ο Ζωρζ Ρουώ και ο Πιερ-Αλμπέρ Μαρκέ.

Η  επιρροή που άσκησε στη σύγχρονη ζωγραφική και κυρίως στους καλλιτέχνες του κινήματος των Φωβ (Fauves) ήταν μεγάλη. Το 1898, μετά το θάνατό του,  κληροδότησε στο κράτος το σπίτι του και περίπου 8.000 έργα του. Από το 1903 αποτελούν το σημερινό Μουσείο Γκυστάβ Μορώ στο Παρίσι.

Ο Οιδίποδας και η Σφίγγα είναι ένα από τα κορυφαία έργα του Γάλλου ζωγράφου που φιλοξενείται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Ο αριστουργηματικός πίνακας περιγράφει το μύθο του Οιδίποδα και της Σφίγγας. Ο ήρωας έχει συναντήσει το μυθικό τέρας – με μορφή γυναίκας, φτερούγες αρπακτικού πτηνού και σώμα λιονταριού-.

Διαβαστε τη συνέχεια του άρθρου στο klik.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr