Ενώ η απέραντη έρημος εκτείνεται προς τον βορρά, πολυτελείς βίλες είναι διασκορπισμένες προς τα δυτικά, έχοντας απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα του Κόλπου. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, η αμερικανική Wynn Resorts ετοιμάζεται να χτίσει ένα τεράστιο θέρετρο, αξίας σχεδόν 4 δισ. δολαρίων.

Ο λόγος για το Ρας Αλ Καϊμά, μια πόλη στα βόρεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία απέχει περίπου 45 λεπτά από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

Γνωστό για τα βραχώδη όρη και τα κεραμικά είδη, το Ρας Αλ Καϊμά, πρωτεύουσα ενός εκ των εμιράτων της χώρας, «πλασάρει» τον εαυτό του ως τον επόμενο «παράδεισο» για τους εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους αυτού του πλανήτη.

Υπό τη διοίκηση του αμερικανοτραφή Σεΐχη, Σαούντ μπιν Σακρ Αλ Κασίμι, το εμιράτο προσπαθεί να προσελκύσει φιλόδοξα επενδυτικά projects από το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να μετατραπεί στον νέο πόλο τουριστικής άνεσης και χλιδής.

Η τοποθεσία του εμιράτου

Το ανερχόμενο «αστέρι»

Το εμιράτο, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει ωφεληθεί σημαντικά από το πρόγραμμα χορήγησης «χρυσής βίζας» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο «ανταλλάζει» ένα τοπικό διαβατήριο με μια μεγάλη επένδυση στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, το Ρας Αλ Καϊμά -γνωστό και ως RAK- έχει δημιουργήσει μια «ελεύθερη ζώνη» για την ανάπτυξη και τη δραστηριοποίηση ψηφιακών εταιρειών. Ήδη στο φιλόδοξο project έχουν εγγραφεί δεκάδες χιλιάδες ξένες εταιρείες.

Και φυσικά, κάθε τουριστικός πόλος, ο οποίος σέβεται τον… εαυτό του, οφείλει να έχει και μια μαρίνα για πολυτελή γιοτ. Το σχέδιο έχει αναλάβει ένας Πολωνός, ο οποίος ανάμεσα στους πελάτες του ξεχωρίζουν οι πρωταθλητές του τένις και της Formula One, Ράφα Ναδάλ και Φερνάντο Αλόνσο, αντίστοιχα.

«Ορισμένοι ήδη το αποκαλούν ως το “Λας Βέγκας” του Κόλπου, αλλά στην τελική το RAK θα πρέπει να είναι απλώς το RAK και να καθορίσει τη δική του πορεία» τονίζει ο Ιζάτ Ντατζάνι, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, ο οποίος πλέον εργάζεται για το ταμείο πλούτου του εμιράτου.

Τα εμπόδια

Το RAK είναι ένα από τα μικρότερα εμιράτα της χώρας (επτά στο σύνολο) και, φυσικά, τα μεγαλόπνοα σχέδιά του προσκρούουν σε αρκετά εμπόδια. Ένα από τα κυριότερα είναι ότι η πρωτεύουσα θυμίζει πόλη… φάντασμα, εξαιτίας της τεράστιας ερήμου και του μικρού πληθυσμού.

Αυτό ακριβώς αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα και σε παλαιότερες προσπάθειες ανάδειξης του εμιράτου, όπως συνέβη το 2013, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης ακύρωσε τα σχέδια δημιουργίας ενός θεματικού αθλητικού πάρκου, αξίας 1 δισ. δολαρίων.

Παρ’ όλα αυτά, οι ντόπιοι δεν το βάζουν κάτω. Μέσω μιας σειράς επενδύσεων και πρωτοβουλιών, το RAK αρχίζει να αποκτά ζωή, πολυτελείς κατοικίες «ξεφυτρώνουν» διαρκώς, ενώ ουρανοξύστες υψώνονται σε διάφορες γωνιές.

Πρόκειται, όπως παραδέχονται πολλοί, για τον επόμενο ανερχόμενο «αστέρα» του luxury.

Ρώσοι και Κινέζοι

Πέρυσι, το εμιράτο υποδέχθηκε περισσότερο από 1,1 εκατ. ταξιδιώτες από το εξωτερικό -αριθμός ρεκόρ- σημειώνοντας αύξηση κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Ρωσία αποτελεί τον καλύτερο… πελάτη, με τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Μόσχας και Ντουμπάι να πολλαπλασιάζονται μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι Ρώσοι. Σημαντικές ροές καταγράφονται κι από άλλες χώρες, όπως το Καζακστάν και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο επόμενος στόχος είναι οι πλούσιοι Κινέζοι.

Το εμιράτο ευελπιστεί ότι πολλοί από τους πλούσιους ταξιδιώτες θα επιλέξουν να μείνουν μόνιμα στην πόλη, χάρη σε μια σειρά μακροπρόθεσμων οικονομικών -και όχι μόνο- κινήτρων.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο σημερινός πληθυσμός του εμιράτου ανέρχονται σε μόλις 400.000, όταν σ’ όλη τη χώρα ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια. 

Διαβάστε περισσότερα