Η πολιτική αμετροέπεια του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος έσπευσε να αποκλείσει ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες στο ΚΙΝΑΛ.

Η δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να δώσουμε χέρι βοηθείας σε μια κυβέρνηση που καταρρέει, άνοιξε τους Ασκούς του Αιόλου στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ακόμη και στενοί συνεργάτες του, προειδοποιούν για τις συνέπειες αυτής της στροφής με δεδομένο ότι η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ οφείλεται κυρίως σε κεντρώους ψηφοφόρους που ήταν εγκλωβισμένοι στη Νέα Δημοκρατία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δόγμα Ανδρουλάκη για μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις βρίσκεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην πολιτική ζωή.

Με δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές δεν μπορεί να συγκροτηθεί καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με συνεργασία ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις δεύτερες εκλογές το ΚΙΝΑΛ θα ισοπεδωθεί, γιατί θα τεθεί το κρίσιμο δίλημμα της ακυβερνησίας που θα συσπειρώσει δυνάμεις, τόσο γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη σκληρή αντιδεξιά γραμμή Ανδρουλάκη διαφωνούν κάθετα και οι λεγόμενοι εκσυγχρονιστές.

Τα στελέχη του εκσυγχρονιστικού χώρου θεωρούν μονόδρομο τη συνεργασία ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ σε περίπτωση που οι εκλογές δεν αναδείξουν αυτοδύναμη πλειοψηφία.

Το νέο δόγμα Ανδρουλάκη στην ουσία περιθωριοποιεί και απομακρύνει τους εκσυγχρονιστές από το ΚΙΝΑΛ με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.