Tι σας είχε γράψει εδώ και καιρό η στήλη; Πως ο Σλοβένος μεγαλοατζέντης, Αμίρ Ρούζνιτς, που είχε πάει τον Άνταμ Τσέριν στον Παναθηναϊκό, θα περνούσε και δεύτερο “πελάτη” του στους Κυπελλούχους Ελλάδας. Λόγω της πολύ καλής σχέσης που έχει αποκτήσει πλέον με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και όντως έγινε, με τον επίσης διεθνή Σλοβένο, σέντερ φορ, Αντράζ Σπόραρ!

Βέβαια πριν κλείσει το deal Παναθηναϊκού – Σπόρτινγκ – Σπόραρ, ο agent Ρούζνιτς είχε προσπαθήσει να φέρει στον Παναθηναϊκό και τον έτερο –Σλοβένο πάντα– πιο ακριβό πελάτη της λίστας του, τον αριστερό ακραίο (και περιφερειακό επιθετικό) Μπέντζαμιν Βέρμπιτς! Τόσο αυτός, όσο και ο Σπόραρ έχουν χρηματιστηριακή αξία από 4.500.000 ευρώ και την ίδια ακριβώς ηλικία (28 χρονών)!

Την υπόθεση Βέρμπιτς για τον Παναθηναϊκό και όλο το παρασκήνιό της, είχαμε αποκαλύψει εν ευθέτω χρόνο. Και πως ενώ υπήρχε σχεδόν συμφωνία τον Ιούνιο, τελικά ο διεθνής επιθετικός προτίμησε / πείστηκε τελικά από τον Μιρτσέα Λουτσέσκου να μείνει στην Ντιναμό Κιέβου (το συμβόλαιό του εκεί λήγει 31 Δεκεμβρίου) και να την ενισχύσει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (πέταξαν έξω προχθές τη Φενέρ).

Περίπου ένα μήνα μετά, λοιπόν, αντί του Βέρμπιτς ήρθε στον Παναθηναϊκό ο “ομόσταυλός” του Σπόραρ! Μια μεταγραφή που φέρνει την σφραγίδα του Σλοβένου ατζέντη του αφού ουσιαστικά αυτός “εκπροσωπούσε” και τον Παναθηναϊκό στο “παζάρι” με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Με τους “πράσινους” να ξεκινούν από τα 2.000.000 και τους Πορτογάλους να ζητούν 5.000.000 ευρώ (είχαν ξοδέψει 6 εκατ. τον Γενάρη του 2020, αγορά από την Σλόβαν). Και για να φτάσουμε στο down deal ήταν θέμα… 1.500.000 ευρώ. Τόσο έπεσε η Σπόρτινγκ, τόσο ανέβηκε ο Παναθηναϊκός!


Ο Σπόραρ θα έχει το πιο υψηλό συμβόλαιο στον φετινό Παναθηναϊκό, με τις ετήσιες καθαρές αποδοχές του να ξεπερνάνε το εκατομμύριο (δεν υπολογίζω μπόνους, πριμ, φόρους).

Επίσης, αποτελεί μακράν την πιο ακριβή μεταγραφή / αγορά της εποχής Αλαφούζου και των τελευταίων δεκατριών χρόνων ενώ συνολικά είναι η 6η (έκτη) πιο δαπανηρή / ακριβή στην ιστορία του “τριφυλλιού”!

Για να επιστρέψω στον Σλοβένο μεγαλοατζέντη, Αμίρ Ρούζνιτς, σημειολογικά να αναφέρουμε πως το φετινό καλοκαίρι ήταν μέσα και στις δύο μεταγραφές του Παναθηναϊκού, με συνολικό κόστος για τον Αλαφούζο περίπου 4.200.000 ευρώ. Του Σπόραρ πήγε στα 3.500.000 και του Τσέριν κοντά στις 700.000 ευρώ.


Για να φθάσει στον Σπόραρ ο Παναθηναϊκός, που ήταν ο εκλεκτός του κόουτς Γιοβάνοβιτς για την θέση του σέντερ φορ, είναι αλήθεια πως εξέτασε / μελέτησε / κοσκίνισε μία ντουζίνα υποψηφίων επιθετικών που τού προτάθηκαν και πέρασαν τον… πρώτο γύρο.

Έτσι λειτουργεί, όμως, ο προπονητής του Παναθηναϊκού, από την στιγμή που δεν έχει –και δεν θέλει– τεχνικό διευθυντή πάνω από το κεφάλι του. Του περνούν παίκτες κι αυτός του μελετάει, τους περνάει από διάφορα φίλτρα, μαζεύει τις πληροφορίες του, βάζει στην ζυγαριά και τα οικονομικά δεδομένα σε σχέση συνολικά με τα συμβόλαια στην ομάδα.

Όλο αυτό βεβαίως του παίρνει πολύ χρόνο αλλά θέλει να είναι 1000% σίγουρος για την επιλογή του, πριν ανάψει πράσινο για “κίνηση” στη διοίκηση. Το καλό για τον Γιοβάνοβιτς αλλά και το κλαμπ γενικότερα είναι πως υπάρχει η σχετική ηρεμία…


Μιας και πιάσαμε / ασχοληθήκαμε με τον Σλοβένο agent Ρούζνιτς, να πούμε πως θα έχει την τιμητική του το επόμενο τετραήμερο στην Ελλάδα. Γιατί δεν είναι μόνο ο Σπόραρ που έρχεται Παρασκευή για να υπογράψει στον Παναθηναϊκό, έχει να τακτοποιήσει και την “καυτή πατάτα” του Γιασμίν Κούρτιτς!

Ο ηγετικός Σλοβένος μέσος του ΠΑΟΚ είναι κι αυτός πελάτης του, ομόσταυλός με τους Σπόραρ / Τσέριν. Ο Κούρτιτς είναι ξεκάθαρος, θέλει ένα συμβόλαιο μεγαλύτερης διάρκειας ή από τον ΠΑΟΚ ή από κάποια άλλη ομάδα και δεν θέλει να εξαντλήσει τον δανεισμό του και να το αναζητήσει το επόμενο καλοκαίρι (του 2023).

Ο “δικέφαλος” αρχικά… σφύριζε αδιάφορα πάνω σε αυτό το αίτημα του 33χρονου διεθνή Σλοβένου μέσου, αλλά μετά την δημόσια παρέμβαση του Ραζβάν Λουτσέσκου, η υπόθεση δεν θα τραβήξει για πολύ ακόμη.

Μέχρι την Δευτέρα ή το αργότερο την Τετάρτη, θα έχει “τελειώσει”, είτε με την παραμονή με νέο συμβόλαιο του Κούρτιτς στον ΠΑΟΚ, είτε την αποχώρησή του. Αυτό θέλει και ο Ρουμάνος κόουτς, αυτό απαίτησε από τον Μπότο (πριν ακόμη από τη ρεβάνς με την Λέφσκι).

Οπότε θα είναι άμεσες οι εξελίξεις με τον Κούρτιτς στον ΠΑΟΚ, με τον ατζέντη του Αμίρ Ρούζνιτς να ασχολείται με την υπόθεσή του μόλις τελειώσουν και τα τυπικά της μεταγραφής του Σπόραρ στον Παναθηναϊκό…


Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, όπως λένε και στην ψαγμένη ελληνική πιάτσα agents, δε θα μείνει στον… Βίντα. Θέλει να κάνει κι άλλη μεταγραφή, από αυτές που παλαιότερα της χαρακτήριζαν… “αεροδρομίου”! Αυτήν τη φορά θα τα σκάσει για τον σέντερ φορ!

Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, ο οποίος θέλει στην πρώτη χρονιά που η ομάδα θα μπει στο νέο της γήπεδο να κτυπήσει / πάρει και το πρωτάθλημα, έχει ζητήσει παίκτες ονόματα. Τέτοιος θέλει να είναι και ο επιθετικός που θα έρθει, ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνει την υπέρβαση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μανατζερική πιάτσα υπάρχουν αυτή την στιγμή δύο ονόματα, που στην ΑΕΚ μιλούν ακόμη / δεν έχουν καεί: του Πογιάπαλο της Λεβερκούζεν και του Πρίγιοβιτς της Γουέστερν Γιουνάιτεντ. Με τον Μελισσανίδη όμως, να θέλει να ενεργοποιήσει μία πραγματική “βόμβα”!

Ο ηγέτης της ΑΕΚ, λοιπόν, φέρεται να έχει ζητήσει να γίνει κίνηση για τον Έντινσον Καβάνι, τον Ουρουγουανό παικταρά που παραμένει χωρίς ομάδα, παρά τις προτάσεις που έχει από όλο τον κόσμο (επισήμως είναι σε διαπραγμάτευση με τη Βιγιαρέαλ).

Λέγεται, μάλιστα, πως τα 3.000.000 καθαρά τον χρόνο, συν έξτρα, που του μεταφέρθηκε πως είναι το μίνιμουμ κασέ για τον Καβάνι, δεν… προβλημάτισαν τον Μελισσανίδη. Το θέμα είναι και ο Ουρουγουανός να δεχθεί να έρθει Ελλάδα και δεν είναι μόνο το οικονομικό. Εκεί, θεωρητικά, μπορεί να παίξει μπάλα και ο Ματίας Αλμέιδα…