Η απουσία της ηγετικής παρουσίας της Φώφης Γεννηματά έχει αποσυντονίσει, στην καλύτερη περίπτωση, το ΚΙΝΑΛ, όπως ακριβώς φάνηκε σήμερα με τη στάση που τήρησε στη βουλή.  H απόφασή του ΚΙΝΑΛ να καταψηφίσουν τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, έδωσε την καλύτερη «πάσα» στον Ανδρέα Λοβέρδο και εκείνος δεν έχασε την ευκαιρία να καταγράψει με κρότο ένα καθαρό πολιτικό στίγμα.

Ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ διαμήνυσε ότι θα ψηφίσει τις ρυθμίσεις, αναφέροντας: «θεωρώ αδιανόητο η εισηγήτρια μας η Νάντια Γιαννακοπούλου να έχει πει επανειλημμένα γιατί αργείτε να αυστηροποιήσετε τον ΠΚ, η αείμνηστη πρόεδρος μας να σας έχει κάνει κριτική για το ίδιο θέμα, να έρχονται οι αυστηροποιήσεις των ποινών και εμείς να έχουμε ομιλίες πρωτευόντων βουλευτών μας επί θεμάτων σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν στην ουσία του σχεδίου νόμου. Είναι δυνατόν να υπάρχουν βουλευτές που θα καταψηφίσουν τη ρύθμιση για τους βιασμούς ανηλίκων και παράλληλα θα βγαίνουν στις τηλεοράσεις με δάκρυα για όσα συμβαίνουν γύρω μας; Είναι ψεύτες αυτοί που θα το κάνουν. Είναι δυνατόν να λέμε “οχι” και να αναζητούμε ψευτοδικαιολογίες σε ψευδομελέτες;”».

Η επίσημη θέση, όπως εκφράστηκε και από τον πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη είναι το «παρών», αλλά επί μεγάλο διάστημα, που οι ρυθμίσεις εξετάζονταν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η κατεύθυνση ήταν προς την υπερψήφιση, με τις όποιες επιμέρους επιφυλάξεις. Μάλιστα είχε ασκηθεί εδώ και πολύ καιρό κριτική από το ΚΙΝΑΛ στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ότι καθυστερεί να φέρει τέτοιες αλλαγές στη Βουλή.

Όλα άλλαξαν όμως όταν προ ολίγων ημερών σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η εισηγήτριας μέχρι τότε, εκ μέρους του Κινήματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Γιώργος Καμίνης, η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Μάντζος.

Εκεί, κυρίως με την πίεση του κ. Καμίνη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επικράτησε η άποψη το ΚΙΝΑΛ να επιλέξει το «παρών» και να μην υπερψηφίσει τις διατάξεις για την αυστηροποίηση των ποινών, όπως μέχρι τότε υποστήριξε στην επιτροπή η κυρία Γιαννακοπούλου, εφαρμόζοντας την κατεύθυνση από το κόμμα. Αυτό ανάγκασε την βουλευτή του Κινήματος να ενημερώσει τον κ. Μάντζο ότι «για λόγους αρχών, σοβαρότητας και αξιοπρέπειας», όπως σημείωνε στη σχετική επιστολή, δεν μπορεί να παραμείνει εισηγήτρια. Τη θέση της πήρε στη συνέχεια ο βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν, με την κοινοβουλευτική ομάδας όμως να διχάζεται.

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Παπανδρέου έγραφε στο Τουίτερ υπέρ της αποποινικοποίησης της ψυχαγωγικής κάνναβης!