Στην αναμόρφωση του ενεργειακού τοπίου μελλοντικά θα οδηγήσει η παγκόσμια απάντηση στην πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός, όπως αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), στην ετήσια έκθεσή της  για τις προοπτικές του κλάδου (World Energy Outlook).

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι πώς θα επηρεάσει τελικά η κρίση τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Όπως τονίζει η ΙΕΑ, ενώ η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος, απαιτούνται ταχύτερες και πιο τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου ο κόσμος να επιτύχει καθαρές εκπομπές άνθρακα.

«Η κρίση του κορωνοϊού προκάλεσε μεγαλύτερη αναστάτωση από οποιοδήποτε άλλο γεγονός στην πρόσφατη ιστορία, αφήνοντας σημάδια που θα διαρκέσουν για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει η ΙΕΑ.
«Η πανδημία προκάλεσε μια κρίση εξαιρετικής αγριότητας σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η κρίση εκτυλίσσεται ακόμα σήμερα – και οι συνέπειές της για το ενεργειακό μέλλον του κόσμου παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες», τονίζεται.

Κομβικός ο ρόλος των ΑΠΕ

Η ΙΕΑ εκτιμά ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αναλάβουν «πρωταγωνιστικούς ρόλους» και η ηλιακή ενέργεια θα παίξει κεντρικό ρόλο, καθοδηγούμενη από υποστηρικτικές κυβερνητικές πολιτικές και μειωμένο κόστος.

«Βλέπω την ηλιακή ενέργεια να γίνεται ο νέος βασιλιάς των παγκόσμιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της IEA.

Δεν θα ανακάμψει η ζήτηση άνθρακα

Από την άλλη πλευρά, η IEA προβλέπει ότι η ζήτηση άνθρακα δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα προ-κορωνοϊού και ότι θα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 20% της κατανάλωσης ενέργειας έως το 2040, για πρώτη φορά μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση.  Το πετρέλαιο θα παραμείνει «ευάλωτο στις μεγάλες οικονομικές αβεβαιότητες που προκύπτουν από την πανδημία», με τη ζήτηση να αρχίζει να μειώνεται μετά το 2030, ανέφερε ο οργανισμός.

Λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων του Covid-19, η IEA αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα μειωθεί κατά 5% το 2020, με την κατανάλωση πετρελαίου και άνθρακα να πέφτει 8% και 7%, αντίστοιχα. Η ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί κατά 3% φέτος – η μεγαλύτερη μείωση δεδομένου ότι έγινε μια σημαντική πηγή καυσίμων τη δεκαετία του 1930 – αλλά ο οργανισμός βλέπει μια αύξηση της ζήτησης κατά την επόμενη δεκαετία, λόγω της ανάπτυξης από τις αναδυόμενες οικονομίες.  Οι προοπτικές έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς από τον Απρίλιο, όταν ο οργανισμός προέβλεψε ότι η ζήτηση ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί 6% το 2020.