Μία από τις πιο τρομακτικές σκέψεις είναι η ιδέα ότι οι δολοφόνοι περπατούν ανάμεσά μας, μας σερβίρουν σε καφετέριες ή παραδίδουν την αλληλογραφία μας. Τι θα λέγατε, όμως, για την ιδέα να τους προσκαλέσουμε στα σαλόνια μας; Η περίπτωση του serial killer που κατάφερε να εμφανιστεί ζωντανά στην τηλεόραση, κάτω από τη μύτη της αστυνομίας.

Πολλοί από τους πιο διαβόητους κατά συρροήν δολοφόνους πιστεύουν ότι έχουν ένα έξυπνο σχέδιο και σίγουρα δεν τολμούν να εμφανιστούν στην εθνική τηλεόραση και μάλιστα σε τηλεοπτικό ριάλιτι.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, το όνομα του Rodney Alcala ήταν στα χείλη όλων. Επιλέγοντας κυρίως την Καλιφόρνια ως προορισμό του, ο Alcala ευθύνεται για τουλάχιστον επτά φόνους, με τις αρχές να υποπτεύονται ότι σκότωσε πολλούς περισσότερους άνθρωπους. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της «καριέρας» του, εμφανίστηκε στο The Dating Game ως ένας φωτογράφος που περιστασιακά ασχολούταν με το αλεξίπτωτο και τη μοτοσικλέτα.

 

Αν και φαινομενικά πέρασε τους ελέγχους ρουτίνας της εκπομπής, η «ανατριχιαστική» συμπεριφορά του δεν άρεσε σε μερικούς από τους διαγωνιζόμενους, οι οποίοι κατάλαβαν αμέσως την περίεργη αύρα του. Στην πραγματικότητα κατέληξε να κερδίσει το σόου. Η νεαρή Cheryl Bradshaw που συμμετείχε επίσης στο σόου, αρνήθηκε να βγει ραντεβού μαζί του, επειδή την έκανε να νιώθει άβολα.

Ντοκιμαντέρ

Ο Alcala δολοφόνησε τουλάχιστον τρεις γυναίκες, πιθανότατα λόγω της απογοήτευσής του που δεν κέρδισε κάποιο πραγματικό ραντεβού από την εμφάνισή του στην εκπομπή. Αυτό το περιστατικό ήταν κεντρικό θέμα στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Anna Kendrick, Woman of the Hour, το οποίο επικεντρώνεται στη φύση του παιχνιδιού, τις δολοφονίες του Alcala και την Bradshaw, την οποία υποδύεται η ίδια η Kendrick.

 

Μετά από προσεκτική έρευνα, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει δύο ανησυχητικούς παράγοντες που έχουν σχέση με την υπόθεση Alcala. Πρώτον, υπογραμμίζει πώς ο Alcala κατάφερε να αποφύγει τον έλεγχο της αστυνομίας στον βαθμό που κατάφερε κι εμφανίστηκε σε μια εκπομπή στην τηλεόραση. Δεύτερον, ρίχνει φως στα ζητήματα του σεξισμού και της ανικανότητας εντός της αστυνομίας μετά την αναγνώριση του Alcala από άτομα που ισχυρίζονται ότι τον γνώριζαν.

Μια άλλη πτυχή που είναι αναμφισβήτητα δύσκολο να αγνοηθεί είναι το casting του Alcala στην εκπομπή. Προφανώς είχε ήδη καταδικαστεί για παιδική παρενόχληση τη στιγμή των γυρισμάτων, και παρόλα αυτά τα κατάφερε να βγει τελικά μπροστά στην κάμερα. Ακόμη και ο παραγωγός της σειράς, Mike Metzger, είπε ότι ο Alcala τον έκανε να νιώθει «άβολα», οπότε πώς γίνεται ένας διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος να διαγωνίζεται σε τηλεοπτικό ριάλιτι;

Αν και πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ, είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι αναγνώρισαν την περίεργη παρουσία του Alcala πολύ πριν καταδικαστεί. «Υπάρχουν περίεργες δονήσεις που βγαίνουν από αυτόν. «Είναι πολύ περίεργος», φέρεται να είπε η Bradshaw μετά από ένα επεισόδιο του σόου.

Έτσι ο Alcala γίνεται ο πρώτος serial killer που κατάφερε να εμφανιστεί ζωντανά στην τηλεόραση παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη: