Ο 90χρονος ηθοποιός Ουίλιαμ Σάτνερ, γνωστός από τον ρόλο του ως κυβερνήτης Κερκ στη σειρά Star Trek, έγινε την Τετάρτη το γηραιότερο πρόσωπο που έχει ταξιδέψει μέχρι σήμερα στο Διάστημα, φτάνοντας μέχρι το όριο του Διαστήματος με το τουριστικό σκάφος της Blue Origin.

Ο κωδικός της διαστημικής αποστολής είναι «ΝS18». Η πτήση διήρκεσε περίπου 11 λεπτά ενώ το τετραμελές πλήρωμα ένιωσε την έλλειψη της βαρύτητας επί τέσσερα λεπτά, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο «ΑBC».

Το πλήρως αυτόνομο New Shepard προσεδαφίστηκε σε ερημική περιοχή του Τέξας λίγο μετά τις 18.00 ώρα Ελλάδας, περίπου 11 λεπτά μετά την εκτόξευση από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος που βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

O Σάτνερ και οι τρεις συνταξιδιώτες του πέταξαν πάνω από τη λεγόμενη Γραμμή Κάρμαν, το επίσημο όριο του Διαστήματος σε ύψος 100 χιλιομέτρων και απόλαυσαν την εμπειρία έλλειψης βαρύτητας για περίπου τέσσερα λεπτά.

Ήταν η δεύτερη πτήση αναψυχής που πραγματοποιεί η Blue Origin, μετά την εκτόξευση του ιδρυτή της Τζεφ Μπέζος τον Ιούλιo.

Έπειτα από εκπαίδευση που διήρκεσε δύο ημέρες, οι τέσσερις ταξιδιώτες έγιναν δεκτοί από τον ίδιο τον Μπέζος, ο οποίος έκλεισε πίσω τους την αεροστεγή θυρίδα του σκάφους.

Παρέμειναν στις θέσεις τους για περίπου 45 λεπτά πριν δοθεί το «ΟΚ» για πυροδότηση.

Μαζί με τον «Κάπτεν Κερκ» ταξίδεψαν η αντιπρόεδρος της Blue Origin Όντρεϊ Πάουερς, ο πρώην μηχανικός της NASA Κρις Μποσούιζεν και ο επιχειρηματίας της κλινικής έρευνας Γκλεν ντι Βρις.

Η συμμετοχή του Σάτνερ ουσιαστικά λειτούργησε ως διαφήμιση για την Blue Origin, η οποία ανταγωνίζεται την Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον και την SpaceX του Έλον Μασκ στη νέα αγορά διαστημικού τουρισμού.

«Ο ρόλος του Κάπτεν Κερκ μού έδωσε τις γνώσεις που θα είχε ένας φουτουριστικός αστροναύτης, πάντα όμως με έτρωγε η περιπέτεια» είχε δηλώσει ο ηθοποιός σε βίντεο της Blue Origin.

Ο άνθρωπος στο Διάστημα

Πρώτος ήταν ο σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν στις 12 Απριλίου του 1961.

Ακολούθησαν οι ΗΠΑ  στέλνοντας τον Άλαν Σέπαρντ .

Από την έναρξη των διαστημικών πτήσεων, περίπου 600 άνθρωποι ταξίδεψαν στο διάστημα όπως και περίπου 300 ζώα – συμπεριλαμβανομένων ποντικών, σκύλων και πιθήκων , σύμφωνα με στοιχεία της βάσης δεδομένων του διαστημικού ιστότοπου πολυμέσων «Supercluster».

Χρειάστηκε να περάσουν 60 χρόνια για να μπορέσουν τολμηροί δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Τζεφ Μπέζος, να ταξιδέψουν ως «τουρίστες του διαστήματος», όπως χαρακτηριστικά γράφει το CNN.