Ο κόμης Ιωάννης Μεταξάς, απόγονος των Αντζουλακάτων, παλαιάς βυζαντινής οικογένειας, μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων δεκατεσσάρων χρονών κι έγινε πρώτης τάξεως λοχαγός. Εκεί γνώρισε τον Διάδοχο Κωνσταντίνο, τον Πρίγκηπα Ανδρέα, αλλά και τον μετέπειτα Βασιλέα Γεώργιο, στον οποίο μάλιστα έκανε μαθήματα στρατιωτικής ιστορίας και ταχτικής.
Ο «Γιαννάκης», όπως τον έλεγε η πριγκίπισσα Σοφία, θα γίνει, ως άνθρωπος του βασιλιά, υπασπιστής του Βενιζέλου, τέταρτος στην ιεραρχία στους Βαλκανικούς Πολέμους, θα διαπραγματευτεί την παράδοση της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων. Η ιστορία λέει ότι αυτός ήταν ο εμπνευστής της Κατάληψης του Μπιζανίου με τον μεγαλύτερο βομβαρδισμό στην Ιστορία και γι’ αυτό ο Βενιζέλος τον έκανε ταγματάρχη.
Το 1914 σχεδίαζε την κατάληψη των Στενών των Δαρδανελίων, όταν η απόφαση του Βενιζέλου να ταχθεί στο πλευρό της Αντάτ προκάλεσε τη ρήξη με τον Κωνσταντίνο και τον Εθνικό Διχασμό. Ο Βενιζέλος απέλυσε τον Μεταξά και ο Βασιλιάς τον Βενιζέλο. Το 1916 βρίσκει ξανά τον «Γιαννάκη» να παραδίδει, κατ΄εντολήν του Βασιλέως, το Ρούπελ στις ελληνογερμανικές δυνάμεις, χωρίς να πέσει τουφεκιά και επιβραβεύεται για την πράξη του με τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Το 1916, τον βρίσκει στου Φιλοππάπου, αρχηγό των εφέδρων «Επίστρατων», που ο ίδιος είχε δημιουργήσει, να πολεμά τους Αγγλογάλλους που είχαν αποβιβασθεί στο Φάληρο και βομβάρδιζαν το Θησείο.
Με την Μικρασιατική Καταστροφή σε μια τελευταία κίνηση διάσωσης του ο βασιλεύς στέλνει νύχτα τον Ιωάννη Μεταξά στις
φυλακές Συγγρού για να πείσει τον φυλακισμένο γραμματέα του ΣΕΚΕ Γιάννη Κορδάτο να κάνουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας! Εκείνος, προτιμά τον θάνατο. Η στρατιωτική προσωρινή κυβέρνηση συλλαμβάνει όσους θεωρεί πρωταίτιους της καταστροφής. Οι έξι πρωταίτιοι της Καταστροφής εκτελούνται ξημερώματα στο Γουδί.
Την άνοιξη του 1924, θα έρθει στην Ελλάδα, μια εποχή αβασίλευτης δημοκρατίας. Η Βουλή διώχνει τη βασιλική οικογένεια από το θρόνο, τους αφαιρεί την περιουσία τους και την ελληνική ιθαγένεια και απαγορεύει στην Ελλάδα τη διαμονή τους. Ο Αντιστράτηγος, πλέον, «Γιαννάκης» παίρνει με τον Κωνσταντίνο, τον πρωθυπουργό Γούναρη και την οικογένειά του το ατμόπλοιο «Βασιλεύς Κωνσταντίνος» με προορισμό τον τόπο εξορίας τους, την Κορσική.
Μαζί με τον Γούναρη και τον Γεώργιο Πεσμαζόγλου αποφασίζουν να δραπετεύσουν, μέσα στη νύχτα από το ξενοδοχείο, κλέβουν το αυτοκίνητο, φτάνουν στο λιμάνι κι από κει με ένα καΐκι φτάνουν στη Σαρδηνία. Θα περπατήσουν πολλές ώρες με τα πόδια, ώσπου θα καταλύσουν σε ένα ξενοδοχείο, όπου -στις οχτώ το βράδυ- τους συλλαμβάνει η τοπική αστυνομία. Την κρίσιμη εκείνη στιγμή, ο «Γιαννάκης» θυμάται ότι είναι μασόνος. Με την παρέμβαση της πανίσχυρης ιταλικής μασονικής στοάς βρίσκει καταφύγιο με την οικογένειά του στη Σιένα, όπου μαθαίνει ότι έχει καταδικασθεί για εσχάτη προδοσία σε θάνατο.
Το κόμμα του Μεταξά δύσκολα έμπαινε στην Βουλή κι αν έμπαινε ήταν με λίγες έδρες. Με την δικτατορία του Πάγκαλου εξορίζεται κι όταν επιστρέφει παίρνει 151.044 ψήφους και πενήντα έδρες. Ύστερα από έντεκα χρόνια εξορίας, ο Γεώργιος Β επιστρέφει και γίνονται εκλογές στις 26 Ιανουαρίου 1936 με απλή αναλογική. Ο Ιωάννης Μεταξάς θα πάρει 3,94% και επτά έδρες, αλλά θα είναι αυτός που θα γίνει πρωθυπουργός και δικτάτορας.
Την επικράτηση του Μεταξά θα βοηθήσει ένα περίεργο φαινόμενο. Όλοι οι αντίπαλοι του δικτάτορα θα φύγουν από τη ζωή σε λίγους μήνες, σε μια χρονιά που θα πεθάνουν έξι πρώην πρωθυπουργοί, ανάμεσα στους οποίους ο Βενιζέλος, ο Κονδύλης, ο Παπαναστασίου, αλλά και ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Δεμερτζής, ο οποίος είχε ορκισθεί στις 14 Μαρτίου και πέθανε από συγκοπή στις 13 Απριλίου για να αναλάβει ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Ιωάννης Μεταξάς!
Ο Ιωάννης Μεταξάς, την 4ην Αυγούστου 1936, ανέστειλε τα βασικά άρθρα του Συντάγματος, λόγω της απειληθεισης δημοσίας τάξεως, συνέλαβε, εκτόπισε, φυλάκισε και τους πολιτικούς του αντιπάλους και χωρίς αντίσταση, πλην βασιλόφρονα Τζον Θεοτόκη!- και επέβαλλε μια δικτατορία, που δεν θα τελείωνε αν δεν ερχόταν ο Πόλεμος. Ο Τζον Θεοτόκης εκτοπίστηκε στην Κέρκυρα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου στα Κύθηρα και μετά στην Άνδρο. Ο Καφαντάρης στην Ζάκυνθο και ο Μυλωνάς στην Ικαρία. Περίπου εκατό χιλιάδες άτομα συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν, πεντακόσια βιβλία κάηκαν -κατά το πρότυπο του Γκαίμπελς. Η Μακρόνησος ανοίγει και και εγκαινιάζει τον Τρίτο Ελληνικό Πολιτισμό, με εμφανείς επιρροές από τον ναζισμό με βασανιστήρια όπως υποχρεωτική πόση ρετσινόλαδου, πάγο, φάλαγγα, κάψιμο δέρματος, γάτα στο τσουβάλι, σιδερένιο στεφάνι, τράβηγμα νυχιών, χτύπημα με σακούλες με άμμο στα πέλματα κ.α.
Διαβάστε ακόμη:
- Φυλακή και υπέρογκα πρόστιμα ακόμη και σε όσους διαπράττουν εμπρησμό εξ αμελείας
- Εύβοια: Φίδι που κολυμπάει σε θάλασσα – Βίντεο
- Αυτό είναι το «Νο1» ελληνικό νησί για τους Σουηδούς – Ούτε Μύκονος, ούτε Σαντορίνη, ούτε Πάρος
- Αθηνά Χρυσαντίδου: Ποζάρει τόπλες μόνο με μια φέτα καρπούζι