Η δημοσίευση απεικονίζει τον Βυζαντινό στρατιώτη, με τη σημείωση στο κάτω μέρος της εικόνας να «πυροδοτεί»… εντάσεις στα σχόλια. Ο Ίλον Μασκ, αναφερόμενος στον θρύλο της Κερκόπορτας, προχώρησε πριν από μερικές ώρες σε ένα χιουμοριστικό τουίτ για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τέσλα και της SpaceX, «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό μία φωτογραφία με τη φιγούρα του “stickman”, στην οποία απεικονίζεται ως ένας Βυζαντινός στρατιώτης με το κράνος του, που ξυπνά στον ύπνο και προσπαθεί να θυμηθεί αν κλείδωσε την πύλη του κίρκου (Κερκόπορτα), από την οποία εισήλθαν και κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη οι Γενίτσαροι, τον Μάιο του 1453.

Η ανάρτησή του προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων από τους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, που σκοπεύει να εξαγοράσει έναντι του ποσού των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακολούθησε «πόλεμος» από τους Τούρκους χρήστες στα σχόλια, καθώς αναφέρεται στην Πόλη, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη.

Η δημοσίευση του Ίλον Μασκ:

Μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της διαδικτυακής πλατφόρμας, ο ίδιος προχωρά πολύ συχνά σε αναρτήσεις, στις οποίες σχολιάζει καταστάσεις και την επικαιρότητα με το δικό του ιδιαίτερο και σαρκαστικό ύφος, προκειμένου να υποστηρίξει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο.

Ως αναμενόμενο, οι Τούρκοι χρήστες της πλατφόρμας δεν άφησαν ασχολίαστη την ανάρτηση του Ίλον Μασκ, καθώς η εν λόγω φωτογραφία είχε στόχο να… πυροδοτήσει τις εντάσεις με δύο τρόπους. Αρχικά, προκάλεσε ιδιαίτερη αντίδραση το γεγονός ότι ο Μασκ αναφέρθηκε στην Πόλη με την ονομασία «Κωνσταντινούπολη».

Αυτή η μικρή επιγραφή στο κάτω μέρος της εικόνας είχε στόχο να εξοργίσει τους Τούρκους χρήστες, οι οποίοι επέμεναν κατηγορηματικά πως «ποτέ δεν ήταν Κωνσταντινούπολη, αλλά πάντα… Ιστανμπούλ». Κατά δεύτερον, πολλοί ακόμη έδειξαν τον εκνευρισμό τους, όταν στη χιουμοριστική εικόνα που δημοσίευσε ο Μασκ, μίλησε για «ξεκλείδωτη πόρτα», αφού ο στρατιώτης ξέχασε να την κλειδώσει.

Από ό,τι φαίνεται, εξέλαβαν ως ιδιαίτερα προκλητική και προσβλητική αυτή την αναφορά, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η πόρτα δεν ήταν ξεκλείδωτη, αλλά ότι οι πρόγονοί τους ήταν εκείνοι που την γκρέμισαν και μπήκαν μέσα για να καταλάβουν την Πόλη.