Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida και τρεις από τους υπουργούς του έφαγαν θαλασσινά που προέρχονταν από τα νερά στα ανοιχτά της Φουκουσίμα, όπου η χώρα απελευθέρωσε επεξεργασμένα ραδιενεργά λύματα από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της, με την ελπίδα να απορρίψει τις ανησυχίες για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε ασφάλεια με βάση επιστημονικά στοιχεία και να διαδώσουμε αποφασιστικά (τις πληροφορίες) εντός και εκτός της Ιαπωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας Yasutoshi Nishimura.

Οι υπουργοί πραγματοποίησαν μια μεσημεριανή συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας έφαγαν σασίμι παρασκευασμένο με λάχανο, χταπόδι και λαβράκι με ρύζι που συλλέγεται από τη Φουκουσίμα σε μια προσπάθεια να διαλύσουν τις ανησυχίες για την υγεία και να “ενημερώσουν τους ανθρώπους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό” για την ασφάλεια της κατανάλωσης του φαγητού. .

Ο Nishimura επέβλεψε και συμβουλεύτηκε ειδικούς για το σχέδιο απελευθέρωσης των λυμάτων στην κοντινή θάλασσα. Τόνισε ότι το μεσημεριανό γεύμα έδειξε μια «ισχυρή δέσμευση να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ζημιάς στη φήμη, ενώ στέκεται δίπλα στο συναίσθημα της αλιευτικής κοινότητας στη Φουκουσίμα».

Οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να επισκεφθούν αγορές σε όλη την περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα για να βοηθήσουν στην προώθηση της ασφάλειας της κατανάλωσης των ψαριών που αλιεύονται κοντά στη Φουκουσίμα και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.

Ο Kishida έφαγε την Πέμπτη χταπόδι που πιάστηκε από έναν ιχθυοπώλη της Φουκουσίμα που πουλούσε στο Τόκιο καθώς παρακολουθούσαν οι δημοσιογράφοι.

Διαβάστε ακόμη: