Η Ιαπωνία απείλησε να προσφύγει κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να ζητήσει την ανατροπή της απαγόρευσης που επέβαλε το Πεκίνο σε όλες τις εισαγωγές θαλασσινών της μετά την απελευθέρωση επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από τον πληγέντα πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ιαπωνία θα λάβει “τα απαραίτητα μέτρα (για την απαγόρευση των υδρόβιων προϊόντων της Κίνας) υπό διάφορες οδούς, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου του ΠΟΕ”.

Η κατάθεση καταγγελίας στον ΠΟΕ μπορεί να αποτελέσει επιλογή εάν η διαμαρτυρία στην Κίνα μέσω της διπλωματικής οδού είναι αναποτελεσματική, δήλωσε ξεχωριστά ο υπουργός οικονομικής ασφάλειας Sanae Takaichi.

Τα σχόλια ήρθαν καθώς ιαπωνικές επιχειρήσεις και δημόσιες εγκαταστάσεις συνέχισαν να δέχονται κλήσεις παρενόχλησης από τηλεφωνικούς αριθμούς με τον κινεζικό κωδικό χώρας +86, με πολλούς να αναφέρουν ότι οι καλούντες διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση νερού από τη Φουκουσίμα.

Η Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής της Ιαπωνίας έχει λάβει 225 αναφορές για κλήσεις παρενόχλησης μέχρι σήμερα, ανέφερε το Jiji news, και η κυβέρνηση δήλωσε ότι ζητά βοήθεια από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να μπλοκάρει τις κλήσεις.

Ένας αυξανόμενος αριθμός χρηστών σταθερών τηλεφώνων ζητούν να μπλοκάρουν ξένους αριθμούς, δήλωσε εκπρόσωπος της NTT Communications, μιας μονάδας της Nippon Telegraph and Telephone. Η NTT και άλλες τηλεφωνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των KDDI και SoftBank Corp, συζητούν μέτρα μετά το αίτημα της κυβέρνησης.

“Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ανησυχητικό σχετικά με τον μεγάλο αριθμό κλήσεων παρενόχλησης που πιθανότατα προέρχονται από την Κίνα”, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου.

Διαβάστε ακόμη: