Το «όχι» που είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στη Γαλατασαράι σχολιάστηκε από τον γερμανικό Τύπο.

«Ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Γαλατασαράι δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Γαλατασαράι εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου», είχε αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς.

Γαλατασαράι

Πώς σχολίασε το περιστατικό ο γερμανικός Τύπος;

«Μετά από διαφωνία για επιπλέον τεστ κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της άφιξης της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο Αθηνών δεν επιτράπηκε η είσοδος των παικτών στη χώρα. Η Τουρκία αντέδρασε άμεσα κάνοντας λόγο για διακρίσεις», γράφει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το Spiegel Online με τίτλο «Η Τουρκία καλεί τον Έλληνα πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών». Η ιστοσελίδα παρατηρεί: «Η Γαλατασαράι βρέθηκε στην Αθήνα για ένα φιλικό αγώνα. Όμως η άφιξη συνοδεύτηκε από διενέξεις. Η Άγκυρα κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη Μιχαήλ-Χρήστο Διάμεση στο υπουργείο Εξωτερικών. Με τον τρόπο αυτό η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε κατά της απόφασης των αρμοδίων στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος να μην επιτρέψουν την είσοδο των Τούρκων παικτών στη χώρα».

Η αθλητική ιστοσελίδα Ran συμπληρώνει: «Προϋπόθεση για την είσοδο στην Ελλάδα είναι ένα αρνητικό PCR τεστ το πολύ 24ώρες πριν την άφιξη. Η ποδοσφαιρική ομάδα της Κωνσταντινούπολης προσκόμισε ωστόσο, τεστ που είχαν διενεργηθεί 72 ώρες πριν. Οι παίκτες αρνήθηκαν να κάνουν στο αεροδρόμιο νέο τεστ και έτσι επέστρεψαν τη Δευτέρα πίσω στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσαν αρμόδιοι του αεροδρομίου, καθώς και ο Έλληνας υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Στην ιστοσελίδα της η Γαλατασαράι κάνει λόγο για σαφείς διακρίσεις και για ανάρμοστη συμπεριφορά και υπεροψία εκ μέρους των υπαλλήλων του αεροδρομίου. Περιμένουμε επίσημη συγγνώμη, σημειώνεται στην ιστοσελίδα της τουρκικής ομάδας».