Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όρισε την Τρίτη τον Gabriel Attal νέο πρωθυπουργό της χώρας, καθώς επιδιώκει να χαράξει μια νέα πορεία ενόψει των εκλογών για την Ευρωπαϊκή Ένωση του καλοκαιριού.

Ο Attal, ο σημερινός υπουργός Παιδείας, θα γίνει το νεότερο άτομο που θα καταλάβει το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα της Γαλλίας σε ηλικία 34 ετών.

Ακολουθεί την προφανώς απρόθυμη παραίτηση της Elisabeth Borne τη Δευτέρα, η οποία ανέφερε σε επιστολή της ότι είχε ενημερωθεί ότι ήταν επιθυμία του Μακρόν. Η Borne  είπε ότι ήταν «πιο απαραίτητο από ποτέ να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις» που πραγματοποιούνται από την κυβέρνηση.

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός ηγείται της κυβέρνησης και διορίζεται από τον πρόεδρο, αλλά δεν μπορεί να παραπεμφθεί άμεσα από αυτόν.

Ο Attal θα αναλάβει τα καθήκοντά του την Τρίτη το απόγευμα και θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο ταχυδρομείο στην πλημμυρισμένη περιοχή Pas-de-Calais την ίδια μέρα.

Ο Μακρόν και η Borne δυσκολεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός ταραχώδους έτους το 2023, με την κυβέρνηση να αποφεύγει σχεδόν να ανατραπεί εν μέσω της αντίθεσης του νομοθέτη και του κοινού στην κίνησή της να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση υπέστη άλλο ένα πλήγμα τον Δεκέμβριο, όταν καταψηφίστηκε ένα αρχικό προσχέδιο νομοσχεδίου για τη μετανάστευση που θεωρείται ως υπογραφή της πολιτικής του Μακρόν. Τελικά πέρασε αφού αναδιατυπώθηκε για να γίνει πιο σκληροπυρηνικό.

Το ποσοστό προσωπικής αποδοκιμασίας του Μακρόν είναι επί του παρόντος 68%, σύμφωνα με ένα σύνολο δημοσκοπήσεων του Politico.

Το Ensemble, ένας φιλελεύθερος συνασπισμός που περιλαμβάνει το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν, ακολουθεί τόσο το ακροδεξιό National Rally όσο και το αριστερό New Ecological and Social People’s Union.

Ο Attal, ένας στενός σύμμαχος του Μακρόν, είναι ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Θα είναι ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Διαβάστε ακόμη: