Για τους κινδύνους που κρύβει ο «εθνικισμός των εμβολίων» και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών, προειδοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Αιθίοπας πρώην υπουργός Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Όπως τόνισε, εγείρει μεγάλα εμπόδια στην επίτευξη του παγκόσμιου εμβολιασμού στην κλίμακα που απαιτείται για να έρθει το τέλος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
«Παρ’ όλο τον αυξανόμενο αριθμό επιλογών ως προς τον εμβολιασμό, οι τρέχουσες παραγωγικές δυνατότητες καλύπτουν μόνο πολύ μικρό μέρος της παγκόσμιας ζήτησης», κατέγραψε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Foreign Policy.

Προειδοποίηση για παραλλαγμένα στελέχη

«Το να αφήνεται η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς εμβόλιο όχι μόνο θα διαιωνίσει χωρίς να χρειάζεται την αρρώστια, τους θανάτους, την οδύνη των συνεχιζόμενων λοκντάουν, αλλά θα συμβάλει να εμφανιστούν κι άλλα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού», καθώς ο ιός και η ασθένεια που προκαλεί θα «συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε απροστάτευτους πληθυσμούς», υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, υπηρεσίας η οποία ανήκει στο σύστημα του ΟΗΕ.