Ο πρόεδρος του BBC παραιτήθηκε την Παρασκευή μετά από μια αναφορά που έδειξε ότι δεν αποκάλυψε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων σχετικά με τον ρόλο του στη ρύθμιση δανείου πριν από περισσότερα από δύο χρόνια για τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς τα σκάνδαλα από την ταραχώδη θητεία του πρώην πρωθυπουργού συνεχίζουν να ταράζουν το Ηνωμένο Βασίλειο και τη δημόσια ζωή.

Ο κρατικά χρηματοδοτούμενος εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας δέχτηκε πολιτική πίεση αφού αποκαλύφθηκε ότι ο Ρίτσαρντ Σαρπ βοήθησε να διευθετηθεί το πιστωτικό όριο εβδομάδες πριν διοριστεί στη θέση του BBC μετά από σύσταση της κυβέρνησης.

Το πιστωτικό όριο των 800.000 λιρών (1 εκατομμύριο δολάρια) προήλθε από τον πλούσιο Καναδό επιχειρηματία Σαμ Μπλίθ, μακρινό ξάδερφο του Τζόνσον.

Ο Σαρπ, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs και χορηγός του Συντηρητικού Κόμματος, διευκόλυνε τη χρηματοδότηση και κανόνισε μια συνάντηση μεταξύ του Μπλίθ και του ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου του Ηνωμένου Βασιλείου για να συζητήσουν την προσφορά οικονομικής βοήθειας του Μπλίθ.

Ο Τζόνσον ήταν τότε ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος καθώς και πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Μια αναφορά για το επεισόδιο από τον ανώτερο δικηγόρο Άνταμ Έπινσταλ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή διαπίστωσε ότι ο Σαρπ «απέτυχε να αποκαλύψει πιθανές αντιληπτές συγκρούσεις συμφερόντων».

Η έκθεση διαπίστωσε ότι ο Σαρπ δεν αποκάλυψε τον ρόλο του στην εγγύηση δανείου στην επιτροπή διορισμών του BBC πριν διοριστεί πρόεδρος στις αρχές του 2021.

Ο Σαρπ είναι ο τελευταίος σε μια σειρά πολιτικών και αξιωματούχων που “έπεσαν” λόγω της σχέσης τους με τον Τζόνσον, έναν χαρισματικό και χαοτικό πολιτικό που έγινε πρωθυπουργός το 2019 και οδήγησε τη Βρετανία έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα