Το όνομα του Έλον Μασκ δεν φιγουράρει σε καμία από τις λίστες που κυκλοφορούν με τους καλύτερα αμειβόμενους CEOs του 2020, ωστόσο σύμφωνα με το Forbes, ήταν αυτός που έλαβες τις υψηλότερες απολαβές την περασμένη χρονιά.

Οι απολαβές του ιδρυτή της Τesla ανήλθαν σε 11 δισ. δολ. υπό τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options) της Tesla που έλαβε στο πλαίσιο του γενναιόδωρου πακέτου αποδοχών του, το οποίο συμφώνησε με την αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων το 2018. Το συνολικό πακέτο, αξίας 2,3 δισ. δολαρίων κατά την υπογραφή του, εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας. Αλλά ο Μασκ ξεκίνησε να εισπράττει μόλις το 2020.

Το γενναιόδωρο πακέτο αποδοχών

Συνολικά, το γενναιόδωρο πακέτο αποδοχών εξασφαλίζει στον Μασκ δικαιώματα προαίρεσης αγοράς έως και 101,2 εκατ. μετοχών της Tesla στην προσαρμοσμένη τιμή των 70 δολαρίων έκαστη. Η μετοχή της Tesla διαπραγματεύεται σήμερα υψηλότερα από τα 670 δολάρια η κάθε μία). Το συνολικό αυτό πακέτο διαιρείται σε 12 δόσεις, κάθε μία από τις οποίες ανοίγει μόνο όταν η Tesla επιτύχει συγκεκριμένους στόχους.

Οι πρώτες τέσσερις δόσεις καταβλήθηκαν στον Μασκ το 2020, καθώς η Tesla εκπλήρωσε αρκετούς στόχους που σχετίζονταν με την κεφαλαιοποίησή της και τα μεγέθη της κατά τη διάρκεια του έτους, και η τιμή της μετοχής της επταπλασιάστηκε, εκτινάσσοντας την περιουσία του Μασκ σε αστρονομικά επίπεδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla είναι σήμερα ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία ύψους 165,7 δισ. δολαρίων στις 5 Μαΐου 2021 – εντυπωσιακά αυξημένη από τα 24,6 δισ. δολάρια στα μέσα Μαρτίου του 2020.

Οι στόχοι

Κάθε μία από τις 12 δόσεις των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών που λαμβάνει ο Μασκ συνδέεται με όλο και υψηλότερους στόχους που πρέπει να επιτύχει η Tesla όσον αφορά την κεφαλαιοποίησή της και την αύξηση είτε των εσόδων είτε των EBITDA σε ετησιοποιημένη βάση.

Οι στόχοι της κεφαλαιοποίησης σχετίζονται με τη μέση χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Πρώτο ορόσημο ήταν 100 δισ. δολάρια, με κάθε επόμενο στόχο να αυξάνεται κατά 50 δισ. δολάρια. Ωστόσο η μετοχή της Tesla πραγματικά εκτοξεύθηκε, με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 650 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2020.

Ταυτόχρονα με την αύξηση της κεφαλαιοποίησής της, η Tesla πρέπει να επιτυγχάνει και έναν επιπλέον στόχο που σχετίζεται με την αύξηση των μεγεθών της -είτε εσόδων είτε προσαρμοσμένων EBITDA- κάθε τρίμηνο. Η Tesla πέτυχε τέσσερις από αυτούς τους στόχους μέχρι το τέλος του 2020, φτάνοντας τα 20 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα και τα 4,5 δισ. δολάρια προσαρμοσμένα EBITDA από λιγότερα από 1,5 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Κάθε δόση του πακέτου δίνει στον Μασκ το δικαίωμα να αποκτήσει 8,4 εκατ. μετοχές της Tesla. Πέρυσι, ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων έλαβε συνολικά δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών αξίας 13,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes. Προκειμένου να υπολογίσει την αξία των εν λόγω μετοχών, το Forbes έλαβε υπόψη την τιμή της μετοχής της Tesla κατά το διάστημα που η εταιρεία πέτυχε κάθε έναν από τους προαπαιτούμενους στόχους και το ΔΣ της ενέκρινε την καταβολή των δικαιωμάτων στον Μασκ. Η άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς θα κοστίσει στον Μασκ περίπου 2,36 δισ. δολάρια. Εξαιρουμένου αυτού του κόστους, το Forbes εκτιμά ότι απέφεραν στον Μασκ το ποσό των 11 δισ. δολαρίων.

Με βάση αυτό το ποσό, οι απολαβές του Μασκ ξεπερνούν κατά πολύ τις αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου της Paycom, Τσαντ Ρίτσισον (211 εκατ. δολάρια), και του διευθύνοντος συμβούλου της 1Life Healthcare, Αμίρ Νταν Ρούμπιν (199 εκατ. δολάρια), οι οποίοι κατέλαβαν τις κορυφαίες θέσεις στις περισσότερες λίστες με τους καλύτερα αμειβόμενους CEOs του 2020.

Ένα πρόβλημα, ωστόσο, που αντιμετωπίζει ο Μασκ είναι ότι πρέπει να διακρατήσει τις νεοαποκτηθείσες μετοχές για πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις οικονομικές εκθέσεις της Tesla.  Αυτό σημαίνει ότι παρότι έχει το δικαίωμα να ασκήσει συνολικά 33,77 εκατομμύρια δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών που έλαβε το 2020, δεν μπορεί να προχωρήσει σε άμεση πώληση των μετοχών.

Αν και αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Μασκ δεν εμφανίζεται στις λίστες με τους πιο ακριβοπληρωμένους CEOs, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι περισσότερες αναλύσεις αποδοχών εστιάζουν στο πότε χορηγούνται τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς (stock options) και όχι πότε αυτά κατοχυρώνονται.

Το συνολικό πακέτο αποδοχών του Μασκ των 101,2 εκατ. μετοχών, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Tesla, θα έχει αξία περίπου 67,9 δισ. δολάρια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.