Ο Nίκλας Ελίασον, Σουηδός ακραίος χαφ (όπως δεν είναι εξτρέμ αλλά παίζει την θέση έτσι δεν είναι για όλη την πλευρά, αλλά παίζει και σαν μπακ – χαφ, α λα Τσούμπερ δηλαδή), που αγωνίζεται στη γαλλική Νιμ της Ligue 2, με σημερινή χρηματιστηριακή αξία 2.500.000, θα είναι η 6η καλοκαιρινή μεταγραφή της ΑΕΚ.

Ο Ελίασον βαδίζει στα 27 του χρόνια, είχε συμβόλαιο έως το 2023 στην Νίμ και ήταν να έρθει από πέρυσι στην Ένωση. Για την ακρίβεια, προσπαθούσε να τον φέρει ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ, Γιάννης Παπαδημητρίου. Μάλιστα ο διεθνής Σουηδός ακραίος ήθελε από τότε να έρθει σαν τρελός, υπήρξε μέρα που είχε κάνει και τρία τηλέφωνα στους «κιτρινόμαυρους», σύμφωνα με τον μανατζερικό μύθο.

Η Ολυμπίκ Νιμ όμως, έχει έναν ιδιόρρυθμο πρόεδρο – ιδιοκτήτη, τον Γαλλο–Λιβανέζο Ρανί Ασσάφ, που είχε μουλαρώσει και δεν έπεφτε κάτω από τα 3.000.000 ευρώ, παρότι η ομάδα του είχε υποβιβαστεί από την πρώτη κατηγορία. Ήθελε δηλαδή είχε σκάσει για να τον αγοράσει το 2020 από την Μπρίστολ Σίτι.

Αυτά τα λεφτά η ΑΕΚ δεν τα έδωνε και όσο κι αν πίεσαν ο παίκτης και ο διάσημος Ιταλός ατζέντης του, Φρεντερίκο Παστορέλο, άκρη δεν βρέθηκε. Τότε γιατί ένα χρόνο μετά όλα είναι διαφορετικά…


Η ΑΕΚ με ποσό που δεν θα ξεπεράσει το 1.500.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από τα μισά που απαιτούσε πέρυσι η Νιμ, κάνει δικό της τον Ελίασον! Καταλυτικό ρόλο στο deal έπαιξε ο agent Παστορέλο, που διαχρονικά έχει ανοικτή την πόρτα του στον Μελισσανίδη τα τελευταία χρόνια ενώ τη φετινή σεζόν βοήθησε για να πάει Πολωνία ο Σβάρνας που δεν υπολογιζόταν από τον Αλμέιδα.

Ο Ελίασον σύμφωνα με την πιάτσα σκάουτς είναι αντικειμενικά καλός παίκτης. Με καλά τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά συγχρόνως δημιουργικό χαφ που συμμετέχει στο ανασταλτικό κομμάτι της ομάδας (πρεσάρει, μαρκάρει, είναι αγκρέσιβ), με πολύ καλή σέντρα και εξίσου καλές εκτελέσεις κόρνερ . Το… περίεργο είναι πως πρόκειται για αριστεροπόδαρο, αριστερό (εξωτερικό) χαφ, που μπορεί να παίξει και δεξιά στα άκρα (σε 4άδα στα χαφ).

Στην ΑΕΚ όμως, ο Ελίασον έρχεται –σύμφωνα με τους ανθρώπους της– για να γίνει δεξιός μπακ χαφ. Με ανάποδο πόδι δηλαδή να έχει τον ρόλο του Τσούμπερ από την απέναντι πλευρά, στο 3-5-2 του Αλμέιδα, εκεί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι Άμραμπατ και Ρότα.

Το ζητούμενο όμως, για τον Ελίασον είναι στην συγκεκριμένη θέση / ρόλο που θα δοκιμαστεί, αν θα ανταποκριθεί. Ο παίκτης πάντως δεν έχει πρόβλημα να παίξει δεξιός χαφ – μπακ, όπως είπε ήδη στους «κιτρινόμαυρους» υπεύθυνους!


Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία και τα μέτρα που έχει πάρει η ΦΙΦΑ κατά των ρωσικών ομάδων, βγήκαν σε καλό στην ΑΕΚ, στις υποθέσεις πώλησης του Μιτάι και αποδέσμευσης του Λε Ταλέκ.

Βλέπετε, παρατηρείται πολύ μεγάλη απροθυμία σε ξένους παίκτες, από συγκεκριμένες αγορές, να δεχτούν να πάνε στην Ρωσία κι ας είναι σούπερ τα λεφτά. Το αποτέλεσμα είναι οι ρωσικές ομάδες να έχουν στραφεί σε Βαλκάνιους και βαλκανικά πρωταθλήματα (βασικά Σέρβους).

Στην περίπτωση του Μιτάι, μιλάμε για mega deal από το πουθενά για την ΑΕΚ με αυτά τα λεφτά (3.000.000 ευρώ, συν ποσοστό μεταπώλησης). Γιατί μπορεί ο διεθνής Αλβανός αριστερός μπακ την τελευταία διετία να είχε κάνει όνομα στη διεθνή πιάτσα των σκάουτς και το όνομά του να υπήρχε στο τμήμα σκάουτινγκ πολλών ευρωπαικών ομάδων (ισπανικών, ιταλικών, γερμανικών και ολλανδικών), αλλά στους «κιτρινόμαυρους» δεν έπαιζε στην πρώτη ομάδα.

Και δεν υπολογιζόταν ούτε από τον νέο κόουτς Ματίας Αλμέιδα (τον θεωρούσε πολύ σόφτ) για αυτό πάλι προοριζόταν για την ΑΕΚ Β’. Μέχρι που εμφανίστηκε καλοκαιριάτικα ο… Ρώσος Άη Βασίλης για τον Μιτάι και την ΑΕΚ (Λοκομοτίβ Μόσχας).

Κάπως έτσι, ο 19χρονος Μιτάι, που μόλις το 2020 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ΑΕΚ, έγινε η 4η πιο ακριβή πώληση στην ιστορία του κλαμπ. Πουλήθηκε ακριβότερα κι από τον Σκόκο, που είχε πάει 2.800.000 στην ΑΕΚ του Αδαμίδη πριν από 11 χρόνια. Περισσότερα από 3.000.000 που πήγε το deal Μιτάι με την Λοκομοτίβ, είχαν πουληθεί μόνο οι Μπάρκας (5 εκατ.), Παπασταθόπουλος (3.8 εκατ.), Βράνιες (3.2 εκατ.)!

Τρελά λεφτά και deal για έναν παίκτη που όσο ταλέντο και να έχει δεν υπολογιζόταν ούτε πέρυσι, ούτε φέτος στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ. Βοήθησε βέβαια πάρα πολύ το ιταλικό μανατζερικό Γραφείο που είχε πάρει τον Μιτάι στο πελατολόγιο του ( ο Αλβανός μέσος πριν ήταν στον Έλληνα ατζέντη Αντώνη Αποστολόπουλο).

Οι Ιταλοί ατζέντηδες διαθέτουν καλό κανάλι με την γερμανική ηγεσία της Λοκομοτίβ Μόσχας. Ακούγεται πως σε αυτό το deal το κέρδος του ιταλικού γραφείου θα φτάσει τις 500.000 ευρώ!


Όσον αφορά τον Νταμιέν Λε Ταλέκ, την μοναδική μεταγραφή που έκανε πέρυσι το καλοκαίρι ο κόουτς Μιλόγεβιτς στην ΑΕΚ (είχαν συνεργαστεί στον Ερυθρό Αστέρα) –ο οποίος όχι μόνο δεν έπιασε κι απαξιώθηκε αλλά ούτε ο Αλμέιδα… ήθελε να τον βλέπει στα Σπάτα– κι αυτός την έκανε για Ρωσία!

Ο Λε Ταλέκ είχε πολύ υψηλό συμβόλαιο (για τα δεδομένα της ΑΕΚ), plus 700.000 ευρώ καθαρές αποδοχές αλλά δέχτηκε να το λύσει με μικρή αποζημίωση. Κάτι που πρέπει να έκανε πολύ χαρούμενη –δικαιολογημένα– την «κιτρινόμαυρη» ηγεσία αφού ξεφορτώθηκαν από τα πιο ακριβά συμβόλαια του ρόστερ, παίκτη που δεν υπολόγιζε ο προπονητής και το διαζύγιο τους κόστισε πολύ, πολύ λιγότερα από όσο περίμεναν.

Ας είναι καλά η Ρωσία και η… Ρωσίδα σύζυγός του Νταμιέν Λε Ταλέκ. Με τον Γάλλο άσο να ξαναγίνεται μάλλον Μοσχοβίτης για λογαριασμό πιθανότατα της Τορπέντο. Ουσιαστικά δηλαδή η ΑΕΚ μέσω Ρωσίας έβγαλε από Μιτάι και Λε Ταλέκ μέσα σε λίγες ημέρες 3.700.000 ευρώ. Για δύο παίκτες που δεν υπολόγιζε ο προπονητής της!


Τελικά ο Δημήτρης Πέλκας… πείστηκε κι αφήνει την αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη και τη Φενέρ, για να πάει να παίξει στην Τσάμπιονσιπ, για λογαριασμό της Χαλ, που εδώ και λίγους μήνες έχει Τούρκο ιδιοκτήτη, τον Ατζούν Ιλιτζαλί.

Ο Πέλκας έχει φοβερή προσωπική σχέση με τον Mr. Survivor. Μάλιστα o τελευταίος που είναι οπαδός / μέλος της Φενέρ, τον είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του στο Μαϊάμι, του έχει δώσει το προσωπικό του τζετ για να μετακινηθεί πιο γρήγορα, ήταν καλεσμένος στο γάμο του που έγινε στο Φανάρι ενώ από τον Ιούνιο του έκανε… ψηστήρι για να πάει και να παίξει στη Χαλ!

Ο Πέλκας από την πλευρά του το… τρέναρε όλο αυτό το διάστημα, ήθελε να εξαντλήσει τις πιθανότητες / περιθώρια να μείνει με ενεργό ρόλο (έστω στο βασικό ροτέισον) της Φενέρ αλλά ο κόουτς Ζεσούς δεν του άφησε κανένα περιθώριο (παρότι ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής της τουρκικής ομάδας, ο Μπράνκο, που είχαν συνυπάρξει στον ΠΑΟΚ, τον… πήγαινε και τον ήθελε στην ομάδα).

Κάπως έτσι, λοιπόν, τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ο Πέλκας το πήρε απόφαση κι… έφτιαξε βαλίτσες για Αγγλία. Η σκληροτράχηλη Τσάμπιονσιπ τον προβλημάτιζε, αλλά στην Φενέρ θα ήταν εκτός ομάδας και θα πληρωνόταν ενώ στη Χαλ έχει τον φίλο του ιδιοκτήτη Ατζούν, τον ήθελε / του μίλησε για να τον πείσει και ο κόουτς Σότο Αρβελάτζε (ο παλαίμαχος σπουδαίος Γεωργιανός φορ)…


Το συμβόλαιο του Πέλκα στην Φενέρ, για την τρίτη χρονιά, προέβλεπε καθαρές αποδοχές 1.100.000 ευρώ συν μπόνους. Στην Χαλ πάει δανεικός από την Φενέρ αλλά σύμφωνα με την τουρκική μανατζερική πιάτσα ο διεθνής Έλληνας μέσος θα πάρει περισσότερα / επιπλέον χρήματα στο αγγλικό κλαμπ. Σαν δωράκι δηλαδή από τον Ατζούν για να πάει.

Θεωρητικά το συμβόλαιο του Πέλκα τελειώνει το καλοκαίρι του 2023. Μόνο που για να μείνει ελεύθερος θα πρέπει η Φενέρ να μην ενεργοποιήσει την οψιόν επέκτασης του για ακόμη ένα χρόνο, ως το 2024, που διατηρεί και είναι δική της. Ας το έχουμε στα υπόψη αυτό…


Πρώτη αγωνιστική στη Σούπερ Λίγκα είχαμε την απόλυση του κόουτς Τανσό από τον Μπέο στον Βόλο. Δεύτερη αγωνιστική και το… νέο αίμα στους πάγκους είχε θύμα τον κόουτς Μπούργος!

Ο Καρυπίδης άλλωστε είχε στείλει το μήνυμα στον Αργεντινό πως μόνο οι συνεχόμενες νίκες θα τον κρατούσαν στους «κίτρινους». Με τον Άρη να χάνει την Κυριακή 3-1 από τον Παναιτωλικό του Αναστασίου στο Αγρίνιο και τον ιδιοκτήτη να στέλνει για τρίτη φορά την ομάδα του σε «κλάσικο» κόντρα στον ΠΑΟΚ με υπηρεσιακό προπονητή τον Τερζή!

Υπάρχει όμως, ένα ακόμη πάγκος που τρίζει… πολύ και ένας προπονητής που… κινδυνεύει να έχει την τύχη των Τανσό, Μπούργος. Κι αυτός είναι ο Νίκος Νιόπλιας στον ΟΦΗ, που δεν έχει ξεκινήσει καλά. Για να δούμε…

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτο κουδούνι με αλλαγές – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου

Φορολογικές δηλώσεις: Τελευταίο «καμπανάκι» για όσους δεν τις υπέβαλλαν ακόμη, έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

Πογκμπά: Ο αδερφός και οι φίλοι του τον απείλησαν με όπλα και τού ζήτησαν 13 εκατ. ευρώ!