Ο Iάπωνας συγγραφέας, Χαρούκι Μουρακάμι, τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας «Πριγκίπισσα των Αστουριών», ένα από τα εγκυρότερα του ισπανόφωνου κόσμου, για το έργο του, που κινείται ανάμεσα «στο πραγματικό και το ονειρικό».

Ο 74άχρονος συγγραφέας κατόρθωσε να συμφιλιώσει την ιαπωνική παράδοση και τη δυτική πολιτισμική κληρονομιά, με έναν φιλόδοξο και καινοτόμο λόγο, επισημάνθηκε στην ανακοίνωση του Ιδρύματος.

Το έργο του, το οποίο συνδυάζει την καθημερινή ζωή της σύγχρονης Ιαπωνίας και τις αναφορές στην ποπ κουλτούρα, «αγγίζει» τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα με τόνο οικειότητας και «χρωματισμένο» με χιούμορ, τονίσθηκε στην ανακοίνωση του Ιδρύματος που απονέμει το βραβείο, το οποίο θεωρείται το ισπανικό Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Γεννημένος στο Κιότο, το 1949, ο Χαρούκι Μουρακάμι έχει γράψει μυθιστορήματα και δοκίμια που έχουν μεταφρασθεί σε πενήντα γλώσσες. Ανάμεσά τους, τα «Το Κουρδιστό Πουλί» (1994), «Ο Κάφκα στην Ακτή» (2002) , «1Q84» (2009).

Ο συγγραφέας, που διηύθυνε ένα Jazz Club στην αρχή της λογοτεχνικής του καριέρας, βρίσκεται μονίμως ανάμεσα στα φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στην νουβέλα του, “Drive my car”, βασίσθηκε η ομώνυμη ταινία, που τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας, το 2022.

Διαβάστε ακόμη: