Προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αποφύγει το lockdown, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω σαρωτικής επέλασης της ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξης Omicron, ανακοίνωσε μέτρα για την αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας. Βασικά σημεία του λεγόμενου «plan b» είναι η επέκταση χρήσης μάσκας και η εφαρμογή τηλεργασίας.

Όπως διεμήνυσε σε συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός πρωθυπουργός, από Δευτέρα επανασυστήνεται η τηλεργασία. Η χρήση μάσκας θα πρέπει να τηρείται, από την Παρασκευή, στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, όπως τα σινεμά και τα θέατρα. Την ίδια στιγμή, θα απαιτούνται πιστοποιητικα΄εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα ή άλλους πολυπληθείς χώρους.

Ωστόσο, ο Τζόνσον κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιβληθούν όπως πέρσι περιορισμοί στις κοινωνικές συναναστροφές εν μέσω γιορτών στη Βρετανία.

«Παρόλο που η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί -πράγμα που ελπίζω- αυτή τη στιγμή το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η αμείλικτη λογική της εκθετικής εξέλιξης της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και κατ’ επέκταση των θανάτων. Για τον λόγο αυτό, η πλέον κατάλληλη χρονικά και υπεύθυνη κίνηση είναι η μετάβαση στο σχέδιο Β για την Αγγλία», ανέφερε ο βρετανός Πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε για την ανακοίνωση των νέων μέτρων.