Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία Covid-19 μέχρι τον Απρίλιο, καθώς μια εξαιρετικά μεταδοτική υπομεταβλητή όμικρον προκαλεί ανησυχία ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν άλλο ένα κύμα νοσηλειών από τη νόσο αυτόν τον χειμώνα.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της δημόσιας υγείας λόγω της COVID-19 παραμένει σε ισχύ και, όπως δεσμεύτηκε νωρίτερα το HHS, θα παράσχουμε ειδοποίηση 60 ημερών στις πολιτείες πριν από οποιονδήποτε πιθανό τερματισμό ή λήξη», δήλωσε εκπρόσωπος του HHS.

Οι ΗΠΑ ανανεώνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία Covid κάθε 90 ημέρες από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ εξέδωσε για πρώτη φορά τη δήλωση τον Ιανουάριο του 2020.

Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης είχε τεράστιο αντίκτυπο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια.

Προστάτευσε την κάλυψη της δημόσιας ασφάλισης υγείας για εκατομμύρια πολίτες, παρείχε στα νοσοκομεία μεγαλύτερη ευελιξία να ανταποκρίνονται στις αυξήσεις των ασθενών και διεύρυνε την τηλευγεία.

Η ομάδα εργασίας του Λευκού Οίκου για την Covid έχει επανειλημμένα επιδιώξει να καθησυχάσει το κοινό ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ πιο ισχυρή θέση σήμερα λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας εμβολίων και θεραπειών για τον Covid που αποτρέπουν σοβαρές ασθένειες και θάνατο από τον ιό.

Τον Αύγουστο, το Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών είπε στους τοπικούς και κρατικούς υγειονομικούς αξιωματούχους να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τον τερματισμό της έκτακτης ανάγκης στο εγγύς μέλλον.

Το HHS έχει δεσμευτεί να ειδοποιεί τις πολιτειακές κυβερνήσεις και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης 60 ημέρες πριν από την άρση της δήλωσης.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η πανδημία τελείωσε τον Σεπτέμβριο, μια περίοδο κατά την οποία οι λοιμώξεις, τα νοσοκομεία και οι θάνατοι μειώνονταν.

Ωστόσο, ο γραμματέας του HHS σχολίασε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας κλήσης τον Οκτώβριο ότι το πώς θα κινηθεί ο ιός αυτόν τον χειμώνα θα καθόριζε το εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να συνεχιστεί ή όχι.

Διαβάστε ακόμη: