Η ανεπανάληπτη μυσταγωγική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε την Κυριακή στους Δελφούς με τον διεθνούς φήμης Έλληνα μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει στην «Εβδόμη» Συμφωνία του Μπετόβεν ενθουσίασε και συγκίνησε ολόκληρη την Ευρώπη.

Περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι, από διαφορετικές γωνιές της Γηραιάς Ηπείρου, παρακολούθησαν ζωντανά. μέσω τηλεόρασης, διαδικτύου αλλά και από γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί σε ανοιχτούς χώρους, το μοναδικό αυτό καλλιτεχνικό γεγονός που συνέδεε αριστοτεχνικά την ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό και την παγκόσμια μουσική.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι η συναυλία στους Δελφούς, που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είχε την υψηλότερη τηλεθέαση από τις εννιά συνολικά συναυλίες – αφιέρωμα στον Μπετόβεν που φιλοξενήθηκαν σε Βόννη, Δουβλίνο, Ελσίνκι, Λουξεμβούργο, Πράγα, Λουγκάνο, Δελφούς Στρασβούργο, Βιέννη και μεταδόθηκαν ζωντανά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επρόκειτο για μια πρωτοποριακή συμπαραγωγή του Μεγάρου, του κορυφαίου διεθνούς διανομέα τηλεοπτικών παραγωγών κλασικής μουσικής Unitel,και του Kρατικού Γερμανικού Καναλιού ZDF που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE.

Παραμείνετε στις επάλξεις οι μουσικόφιλοι (και όχι μόνον αυτοί): ακολουθεί το Στρασβούργο (Γαλλία), όπου η Φιλαρμονική της πόλης υπό τον Marko Letonja [Μάρκο Λετόνια] παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8. Τελευταίος σταθμός, η αριστουργηματική Ενάτη (22:00). Θα μεταδοθεί από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, με την ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis να διευθύνει τη Συμφωνική της Βιέννης.

Θυμίζουμε ότι η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών εορτασμών για τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827 – πέρυσι έκλεισαν 250 χρόνια από τη γέννησή του). Η διοργάνωση ανήκει στον γαλλογερμανικό τηλεοπτική σταθμό ΑRTE, σε συνεργασία με τη γερμανική κρατική τηλεόραση (ZDF), και με τη συμμετοχή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.