Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα τίμησε τον μεγιστάνα της μουσικής βιομηχανίας Jay – Z κατά την τελετή εισαγωγής του στο Rock & Roll Hall of Fame χαρακτηρίζοντας τον «ενσάρκωση του Αμερικανικού Ονείρου».

«Έχω στραφεί στα λόγια του Jay-Z σε διάφορες στιγμές της ζωής μου, είτε διώχνοντας την αρνητική ενέργεια δηλώσεων που με αφορούσαν, είτε επικαλούμενος τους στίχους στη γέφυρα Έντμουντ Πέτους στην 50η επέτειο της πορείας από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι», τόνισε o Μπαράκ Ομπάμα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο.

«Σήμερα, ο Jay-Z είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες στην ιστορία και μια ενσάρκωση του Αμερικανικού Ονείρου, ένα Όνειρο το οποίο βοήθησε να γίνει πραγματικότητα και για άλλους νέους».

Ο κωμικός Ντέιβιντ Σαπέλ επίσης τίμησε τον θρύλο του hip-hop τονίζοντας ότι είναι ακόμη «hip-hop» αν και εντάσσεται στο Rock & Roll of Fame.

«Είναι απίστευτη τιμή να ανακοινώνω την εισαγωγή αυτού του ανθρώπου στο Rock & Roll Hall of Fame. Πρέπει όμως όλοι στο rock’n’roll να ξέρετε, ότι παρ’ όλο που τον τιμάτε, είναι δικός μας. Είναι hip-hop. Για πάντα» ανέφερε.

Jay-Z

Ο Jay-Z, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Σον Κάρτερ, ανέφερε στην ομιλία του ότι δεν πίστευε ότι hip-hop καλλιτέχνες θα έμπαιναν στο Rock & Roll Hall of Fame, σύμφωνα με το Reuters.

«Προσπαθείτε να με κάνετε να κλάψω μπροστά σε όλους αυτούς τους λευκούς!» είπε ο Jay-Z. «Όταν μεγαλώναμε δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να μπούμε στο Rock & Roll Hall of Fame. Μας έλεγαν ότι το hip-hop ήταν μόδα» τόνισε.

«Έβλεπα αυτούς τους τύπους που είχαν μεγάλες αλυσίδες και φορούσαν δερμάτινα και ό,τι φορούσαν, το φορούσαν όλοι την επόμενη μέρα» είπε ο Jay-Z αναφερόμενος, μεταξύ άλλων στον LL Cool J.

«Και είπα: “Αυτό θέλω να κάνω. Θέλω να γίνω σαν αυτούς τους τύπους”. Και έτσι ξεκίνησα το ταξίδι μου», τόνισε κάνοντας επίσης αναφορές στη μητέρα του Γκλόρια Κάρτερ και τον συνεργάτη του, συνιδρυτή της Roc-A-Fella Records, Dame Dash.

Ο Jay-Z έγινε ο πρώτος εν ζωή σόλο ράπερ που μπαίνει στο Rock & Roll Hall of Fame. Φέτος στον πάνθεον της ροκ μπήκαν επίσης οι Κάρολ Κίνγκ, Τίνα Τέρνερ και τα συγκροτήματα Go-Go’s.