Αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο αναμένεται να προκαλέσει η παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην ανάγκη να επικρατήσει σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ ζήτησε συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος απέτρεψε τον Ταγίπ Ερντογάν να θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Οι παρεμβάσεις Μπάιντεν και Τζόνσον ήταν αποτελεσματικές και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ κύλησε ομαλά, διαψεύδοντας τις κασσάνδρες που προεξοφλούσαν μια μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Καμιά αντίρρηση στην προμήθεια F-16

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι ο Τζο Μπάιντεν και η αμερικανική κυβέρνηση δεν προέβαλαν ποτέ αντίρρηση στην προμήθεια F-16 από την Τουρκία.

Γιαυτό αυτά που γράφονται στις ελληνικές εφημερίδες για επιτυχία του Ερντογάν που κατάφερε να ξεμπλοκάρει την προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών είναι μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας.

Βέτο στην προμήθεια των μαχητικών βάζει το Κογκρέσο και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αρθεί με τη σημερινή σύνθεση του.

Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο Ερντογάν περιμένει τις εκλογές που θα γίνουν στην Αμερική τον Νοέμβριο για ανανέωση της θητείας των μελών του Κογκρέσου, όπου αναμένεται να τις κερδίσουν οι ρεπουμπλικάνοι. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην Επιτροπή και να δοθεί το πράσινο φως για την προμήθεια μαχητικών από την Τουρκία.

Εσπευσμένη αγορά μαχητικών F-35

Το υπουργείο Άμυνας έχει προεξοφλήσει την προμήθεια F-16 από την Τουρκία. Γιαυτό επισπεύδει την αγορά των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35.

Με επίσημη πρόταση το ΥΕΘΑ, εκδηλώνει ενδιαφέρον για την αγορά 20, F-35 και με οψιόν για αγορά και άλλων 20 μαχητικών.
Η προμήθεια αυτή σε συνδυασμό με τα RAFALE με τα οποία ενισχύθηκε η Πολεμική Αεροπορία καθιστά την Ελλάδα κυρίαρχη στον αέρα, διασφαλίζοντας για πολλά χρόνια την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα F-35 αναμένεται να επιταχύνει και την είσοδο του αμερικανικού εξοπλιστικού μεγαθηρίου της Lockheed Martin στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Το επενδυτικό σχέδιο της Lockheed Martin φιλοδοξεί να μετατρέψει την ΕΑΒ σε μια υπερσύγχρονη και εξωστρεφή πολεμική βιομηχανία που θα υποστηρίζει τα μαχητικά F-16 και F-35, ενώ παράλληλα θα αναλαμβάνει τη συντήρηση μαχητικών και από άλλες χώρες.

Προς ανανέωση του στόλου

Μια μεγάλη προμήθεια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που αφορά στην ανανέωση του στόλου 20.000 οχημάτων φαίνεται ότι καταλήγει στη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου, σε συνεργασία με την εταιρεία Κιολεΐδης που κατασκευάζει αμαξώματα.