H τέχνη του Caravaggio

Όλα τα έργα, ανεξάρτητα από το τι ή από ποιον ζωγραφίστηκαν, δεν είναι παρά σαχλαμάρες και παιδικά μικροπράγματα εκτός αν είναι φτιαγμένα και ζωγραφισμένα από τη ζωή και δεν υπάρχει τίποτα  καλύτερο από το να ακολουθείς τη φύση.” Caravaggio

Από τη Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή

O Michelangelo Merisi da Caravaggio – γνωστός ως Caravaggio θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους θρησκευτικών σκηνών, παρόλο που οι πρώιμοι πίνακές του περιλάμβαναν κυρίως προσωπογραφίες. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως έναν από τους πρώτους μοντέρνους ζωγράφους που επηρέασαν σημαντικά την ευρωπαϊκή ζωγραφική.

Τα έργα του συνδυάζουν μια ρεαλιστική αντίληψη της ανθρώπινης κατάστασης -φυσικής και συναισθηματικής- με μια δραματική χρήση φωτισμού, το οποίο επηρέασε την εξέλιξη της μπαρόκ ζωγραφικής. Ο Caravaggio χρησιμοποίησε στενή φυσική παρατήρηση με μια δραματική χρήση chiaroscuro (φωτοσκίαση). Έφτιαξε τη μέθοδο ενός κυρίαρχου στυλιστικού στοιχείου, που συσκοτίζει τις σκιές και μετατρέπει τα θέματα σε φωτεινούς άξονες φωτός.

Iστορία του πίνακα

Ο Caravaggio φημιζόταν τόσο για τον παρορμητισμό του όσο και για τον ρεαλισμό του. Η αναπαράσταση του “Άρρωστου Βάκχου” είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ρεαλιστικής απεικόνισης κι ανήκει στην πρώιμη φάση της σταδιοδρομίας του.

Το έργο τέχνης χρονολογείται στα πρώτα χρόνια του Caravaggio στη Ρώμη -στα μέσα του 1592- όταν μετακόμισε στην Αιώνια Πόλη από τη γενέτειρά του στο Μιλάνο. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, εκείνη την περίοδο που νόσησε ο καλλιτέχνης, δεν μπορούσε πουθενά να στεριώσει. Αρρώστησε βαριά από τη φτώχεια και τις κακουχίες και πέρασε μισό χρόνο σε νοσοκομείο απόρων (Santa Maria della Consolazione). Πιθανότατα, ο πίνακας δείχνει ότι ο Caravaggio είχε ελονοσία, καθώς η κιτρινωπή εμφάνιση του δέρματος και των ματιών του είναι βασικοί παράγοντες της ενεργού ηπατικής νόσου που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr