Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήρθε ξανά στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα με αφορμή τα ερωτήματα που έθεσε σχετικά με το κατά πόσον η Ολλανδική κατασκευαστική υπερδύναμη Reggeborgh invest σε τυχόν εξαγορά του Ελλάκτωρα θα κατέχει δεσπόζουσα θέση στο σύστημα ελέγχοντας ταυτόχρονα και τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα!

Στο παρόν κείμενο δεν θα αναλύσουμε τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς, αν δημιουργείται ή όχι ολιγοπώλιο το οποίο θα νοθεύσει τον ανταγωνισμό.

Θα σταθούμε απλώς στο απρόβλεπτο του χαρακτήρα του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννη Λιανού ο οποίος εισέβαλε στην ελληνική αγορά από τον Σεπτέμβριο του 2018, προερχόμενος από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, ως ταύρος εν υαλοπωλείο!

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι κατά το διάστημα του ενός χρόνου ο κ. Λιανός πρόλαβε να «κάνει ντου» στις τράπεζες, στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, σε εκδοτικές επιχειρήσεις και τώρα επιχειρεί να εξιχνιάσει τις κατασκευές!

Σε όλες τις «καταδρομικού τύπου» επιχειρήσεις η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε πορίσματα, κατέληξε σε συμπεράσματα, έκανε ακόμη και προτάσεις όπως για παράδειγμα στην υπόθεση του 5G και την σικέ δημοπρασία των συχνοτήτων στους 3 υφιστάμενους παίκτες, ζητώντας το άνοιγμα της αγοράς με την εμφάνιση και 4ης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας!

Υπό αυτό το πρίσμα ξεκάθαρα προκύπτει , όπως υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι μια προσωπικότητα αδέσμευτη, μη ελέγξιμη και παντελώς απρόβλεπτη, που δεν υποκύπτει και πειθαρχεί στις πολιτικές εντολές ή …παραινέσεις!

Υπό αυτή την οπτική γωνία δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο, λόγω της ιδιοσυγκρασίας του ατόμου, η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην διαδικασία ελέγχου του Ελλάκτωρα, να προκαλέσει αλυσιδωτές παρενέργειες όχι στενά στην υπόθεση με τους Ολλανδούς και την ΓΕΚ Τέρνα, αλλά ευρύτερες στο σύνολο του κλάδου!

Όπως για παράδειγμα σε διαγωνιστικές διαδικασίες όπου πιθανολογείται πως έχουν υπάρξει προσυμφωνημένες οικονομικές προσφορές! Με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το δημόσιο μέσα από διαδικασίες αποχωρήσεων ή υποβολής εξαιρετικά χαμηλών προσφορών που δεν συνάδουν με τα δεδομένα της αγοράς!