Στις 24 Ιουλίου 1959 ο Jack Ryan, υπάλληλος της Mattel, καταθέτει την πατέντα για μία κούκλα που –σε αντίθεση με τις κούκλες της εποχής, που είχαν συνήθως την όψη ενός μωρού ή νηπίου- θυμίζει μία γυναίκα.

Η κούκλα αυτή θα πάρει το όνομα Barbie και θα γίνει η διασημότερη του κόσμου.

Όμως, ο Ryan δεν θα πάρει ποτέ τα εύσημα για τη δημιουργία του, παρότι ήταν το δικό του όνομα πάνω στην πατέντα.

Είχε εμμονή με την τέλεια γυναίκα: Δημιούργησε την Barbie, έχασε τα εκατομμύριά της μέσα από τα χέρια του-1

Σύμφωνα με την ευρέως γνωστή ιστορία της Barbie, δημιουργός της κούκλας είναι η Ruth Handler, που είχε ιδρύσει μαζί με τον σύζυγό της, Elliott, την Mattel.

Η έμπνευση για την Barbie της ήρθε όταν κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού ταξιδιού στην Ελβετία, η Handler είδε την κούκλα Lilli.

H Lilli είχε βασιστεί πάνω σε ένα κόμικ που την εποχή εκείνη δημοσιευόταν στη λαϊκή εφημερίδα Bild.

Η Lilli της Bild ήταν μία ελεύθερη κοπέλα, με εξωπραγματικό κορμί και υπερβολικές καμπύλες, έτοιμη για όλα.

Ένα sex symbol της εποχής. Ήταν τέτοια η επιτυχία του κόμικ ώστε η Lilli έγινε και κούκλα, η οποία δεν απευθυνόταν βέβαια σε παιδιά.

Πουλιόταν σαν συλλεκτικό είδος στα μαγαζιά που πουλούσαν καπνό και απευθυνόταν σε άνδρες.

Η Handler πήρε την Lilli πίσω στις ΗΠΑ και ανέθεσε στην ομάδα της Mattel να την προσαρμόσει, ώστε να πωλείται σε παιδιά.

Κάπου εδώ φαίνεται πως ξεκινά ο αμφισβητούμενος ρόλος του Jack Ryan.

Ένας μηχανικός που σπούδασε στο Yale και το Harvard, δούλευε για την Raytheon τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου.

Εκεί, βοήθησε να σχεδιαστούν ο πύραυλος εδάφους-αέρος Hawk και ο πύραυλος αέρος-αέρος Sparrow, που έθεσαν τις βάσεις για το πυραυλικό σύστημα Patriot, ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά όπλα στη φαρέτρα των ΗΠΑ.

Στη Mattel ήταν αντιπρόεδρος έρευνας και σχεδιασμού.

«Ο πατέρας μου είχε πάντα εμμονή με την εικόνα της τέλειας γυναίκας και μετά παντρεύτηκε μία, της οποίας το όνομα έτυχε να είναι Barbie.  Η επιλογή του ονόματος για την κούκλα Barbie ήταν αποκλειστικά του πατέρα μου και όχι της Ruth Handler», θα έλεγε η κόρη του, Ann Ryan.

 

Βέβαια, και η κόρη της Handler ονομαζόταν Barbara.

Και η αλήθεια είναι ότι ο Jack Ryan παντρεύτηκε πέντε γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής του, μεταξύ των οποίων και την διάσημη Zsa Zsa Gabor.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Handler έδιωξε τον Ryan από τη Mattel και παρουσίασε την Barbie σαν δικό της δημιούργημα, «σβήνοντας» το όνομά του από την ιστορία της φημισμένης κούκλας.

Η εταιρεία σταμάτησε να του πληρώνει τα εκατομμύρια δολάρια που του χρωστούσε από τα πνευματικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα ο δημιουργός της Barbie να βρεθεί αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα, καθώς η υγεία του επιδεινωνόταν.

Ο Jack Ryan αυτοκτόνησε το 1991, σε ηλικία 64 ετών, έπειτα από ένα εγκεφαλικό.

Μετά τον θάνατό του, η Handler δημοσίευσε το βιβλίο «Dream Doll», στο οποίο αποσιωπούσε σε μεγάλο βαθμό τη συμβολή του Ryan.

«Ο πατέρας μου ήταν νεκρός και δεν μπορούσε να αμφισβητήσει όσα έγραψε η Ruth στο βιβλίο της, πράγμα που έκανε εμένα και άλλα μέλη της οικογένειας Ryan να αγανακτούμε. Αυτά που έγραψε ήταν ένα τέτοιο σοκ. Ήταν όλα ψέματα», είπε η Ann Ryan.

Διαβάστε περισσότερα