Σε ένα ιδιότυπο και υπόγειο πόλεμο παρασκηνίου έχουν αποδυθεί κατά τους τελευταίους μήνες οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας επιχειρούν να ενισχύσουν εκείνα τα στοιχεία του προφίλ των τραπεζών που διευθύνουν, προκειμένου να κερδίσουν πόντους μεταξύ των χαρτοφυλακίων που παρακολουθούν τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα.

Προς τούτο έχουν επιστρατεύσει όλα τα διαθέσιμα μέσα: Από το να βελτιώσουν την γενικότερη εικόνα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να εξασφαλίσουν θετικές εκθέσεις, μέχρι να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν τους οικονομικούς δείκτες οι οποίοι θα προσελκύσουν νέα κεφάλαια.

Από την άλλη η κάθε μια από τις συστημικές τράπεζες έχει τη δική της ιδιαιτερότητα,

Το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο παίζει σημαντικό ρόλο και είναι θέμα ουσίας, διότι διαφορετικά αντιμετωπίζεται μια εταιρία της οποίας η πλειοψηφίας των μετοχών βρίσκεται σε ξένα ισχυρά χαρτοφυλάκια και εντελώς διαφορετικά στην κατοχή του δημοσίου.

Αυτό δικαιολογεί ίσως, πέραν των βασικών οικονομικών δεικτών και την αντιμετώπιση των μετοχών των τραπεζών από τους αναλυτές.

Σήμερα το ελληνικό δημόσιο κατέχει περί το 40,5% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας , το 27% της Τράπεζας Πειραιώς , το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank.

H τράπεζα που διευθύνει ο Φωκίων Καραβίας έχει λύσει το θέμα: Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε πρόταση για εξαγορά των μετοχών του ΤΧΣ, τις οποίες θα ακυρώσει εν συνεχεία προς όφελος των μετόχων της.

Οι άλλες τρεις τράπεζες θα πρέπει να περιμένουν για μερικούς μήνες.

Έχουν εξαντλήσει τα όρια των εγγυητικών προς τις κατασκευαστικές οι τράπεζες - Οι δύο λόγοι: τα περιθώρια των ίδιων των τραπεζών και οι αυστηροί έλεγχοι στον κλάδο!

Αν και το ΤΧΣ έχει κάνει την προεργασία για την πώληση των μετοχών του η τελική απόφαση δεν εξαρτάται μόνο από την νέα κυβέρνηση, αλλά και τις γενικότερες συνθήκες των αγορών.

Σημειώνεται πάντως ότι και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επεξεργάζεται σχέδιο για την επαναγορά των ποσοστών του δημοσίου.

Υπό αυτά τα δεδομένα ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα των μετοχών των τεσσάρων τραπεζών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Με χθεσινή τιμή κλεισίματος το 1,3725 ευρώ, η Alpha Bank εμφανίζει συνολική αποτίμηση 3,22 δις ευρώ , η συνολική άνοδος της τιμής της μετοχής κατά το τελευταίο εξάμηνο είναι 31,09% και κατά το τελευταίο χρόνο 39,57%.

Η Εθνική Τράπεζα με χθεσινή τιμή τα 5,714 ευρώ , διαθέτει κεφαλαιοποίηση 5,23 δις ευρώ , ενώ η διακύμανση της μετοχής της δείχνει άνοδο εξαμήνου 44,95% και έτους 58,85%.

Από την πλευρά της η Eurobank με τιμή κλεισίματος 1,46 ευρώ , έχει αποτίμηση 5,42 δις ευρώ ενώ η μετοχή της βελτιώθηκε κατά 31,24% το τελευταίο εξάμηνο και 38,39% τον τελευταίο χρόνο.

Σαφή διαφορά με τις άλλες τράπεζες , η οποία αποδίδεται σε πετυχημένες κινήσεις της διοίκησής της κατά τους τελευταίους μήνες καταγράφει η Τράπεζα Πειραιώς.

Χθες η μετοχή της έκλεισε στα 2,7720 ευρώ , με τη συνολική κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται σε 3,47 δις ευρώ , ενώ η άνοδος της μετοχής της κατά το εξάμηνο φθάνει τ0 99,42% και τον τελευταίο χρόνο 134,92%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά η Τράπεζα Πειραιώς όχι μόνο κάλυψε το χαμένο έδαφος ως προς την κεφαλαιοποίηση, αλλά υπερέβη ήδη την Alpha Bank, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.

Στις δύο πρώτες θέσεις ήδη η Εθνική Τράπεζα αρχίζει να αμφισβητεί την Eurobank, η διαφορά είναι λιγότερη από 200 εκατ. ευρώ , η οποία ενδέχεται να ανατραπεί μόλις προκύψει η νέα κυβέρνηση και λάβει τις αποφάσεις της , σχετικά με το ποσοστό μετοχών του ΤΧΣ.

Πάντως με βάση τον οικονομικά παραδεκτό δείκτη χρηματιστηριακή τιμή προς λογιστική αξία ( η μονάδα δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ανόδου), οι αποτιμήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • Η Alpha bank με 3,22 δισεκ χρηματιστηριακή αξία και 5,9 δισεκ. κεφάλαια εμφανίζει P/BV 0,54
  • Η Πειραιώς με 3,47 δισεκ χρηματιστηριακή αξία και 5,8 δισεκ. κεφάλαια εμφανίζει P/BV 0,59
  • Η Εθνική με 5,23 δισεκ χρηματιστηριακή αξία και 6,74 δισεκ. κεφάλαια εμφανίζει P/BV 0,77
  • Η Eurobank με 5,42 δισεκ χρηματιστηριακή αξία και 6,5 δισεκ. κεφάλαια εμφανίζει P/BV 0,83

Οι αποτιμήσεις με βάση τον δείκτη P/E ( τιμή προς κέρδη )

  • Η Alpha bank με 3,22 δισεκ χρηματιστηριακή αξία και εκτιμώμενα κέρδη 550 με 600 εκατ για το 2023 εμφανίζει P/Ε 5,3
  • Η Πειραιώς με 3,47 δισεκ χρηματιστηριακή αξία και εκτιμώμενα κέρδη 688 με 720 εκατ για το 2023 εμφανίζει P/Ε 5
  • Η Εθνική με 5,23 δισεκ χρηματιστηριακή αξία και εκτιμώμενα κέρδη 800-850 εκατ για το 2023 εμφανίζει P/Ε 6,2
  • Η Eurobank με 5,42 δισεκ χρηματιστηριακή αξία και εκτιμώμενα κέρδη 1 δισεκ – αντί 700 εκατ – για το 2023 εμφανίζει P/Ε 5,4 ή 7,7 με κέρδη 700 εκατ

Διαβάστε περισσότερα