*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Θυμάστε φαντάζομαι την υπόθεση με τον 35χρονο γόνο παραδοσιακής – καλής οικογένειας των Αθηνών, η οποία ενασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την εμπορία ρούχων και ειδικότερα την πολύ γνωστή μπουτίκ Bettina που ξεκίνησε η γιαγιά του, ο οποίος στις 3:30 τα ξημερώματα για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία «πήδηξε» από τον τρίτο όροφο του διαμερίσματος του στην οδό Τσακάλωφ και προσγειώθηκε σώος και αβλαβής αφού τον έσωσε η τέντα πολύ γνωστού cafe bar στη συμβολή της οδού Τσακάλωφ με την Πλατεία Κολωνακίου (Peros)!

Εκείνο ωστόσο που προκάλεσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των αρμοδίων Αρχών, ήταν το γεγονός ότι:
Πρώτον ο 35χρονος βούτηξε στο κενό κρατώντας 50.000 ευρώ σε μετρητά!
Δεύτερον ότι στο διαμέρισμα του βρισκόταν και άλλο πρόσωπο, το οποίο λογικά θα έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης, τι συνέβη, γιατί ο γόνος της καλής οικογένειας «βούτηξε» με τα 50 χιλιάρικα μαζί, σε τι ψυχολογική κατάσταση βρισκόταν τη στιγμή εκείνη, αν τελικά ήταν ατύχημα ή όχι!
Την υπόθεση ανέλαβε να εξιχνιάσει η Ασφάλεια ενώ παρενέβη ουσιαστικά και η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που ήδη απέστειλε επιστολή στις τράπεζες και έχει ζητήσει ενημέρωση για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του 35χρονου γόνου, καθώς και το ενδεχόμενο να έχει θυρίδες στο όνομα του!
Και τούτο διότι η πτώση στις 3:30 τα ξημερώματα από το μπαλκόνι του σπιτιού του προκαλεί υποψίες και εγείρει ερωτήματα, όπως και η διακράτηση 50.000 σε μετρητά, των οποίων η προέλευση ήδη διερευνάται!
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την Αστυνομία, ο 35χρονος την ώρα της πτώσης του από τον 3ο όροφο της πολυκατοικίας της οδού Τσακάλωφ, βρισκόταν με μια κοπέλα, η οποία συμπτωματικά είναι αδερφή πασίγνωστου πολιτικού προσώπου, το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα!
Αυτά προς το παρόν…

Ούτε ευρώ δεν βρέθηκε στους λογαριασμούς του 34χρονου πρώην παίκτη ριάλιτι που εισέβαλε στο Εφετείο με 1,5 εκατ. σε μετρητά!

Συνεχίζω με τα περίεργα συμβάντα των τελευταίων καιρών και σας θυμίζω μια υπόθεση όπου ένας οδηγός ιδιωτικού αυτοκινήτου εισέβαλε στο γκαράζ του Εφετείου Αθηνών όπου «παραδόθηκε» στον αστυνομικό που βρισκόταν σε υπηρεσία. Επάνω του είχε, μέσα στο αυτοκίνητο δηλαδή, 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά!!!
Πρόκειται για έναν πρώην παίκτη ριάλιτι ο οποίος συνελήφθη και κατά την απολογία του στον ανακριτή ισχυρίσθηκε ότι τα χρήματα είναι νόμιμα και όχι προϊόν ξεπλύματος από εγκληματικές ενέργειες!
Όπως ήταν φυσικό η υπόθεση έφθασε στην Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η οποία με επιστολές σε όλες τις τράπεζες ζήτησε να πληροφορηθεί τα υπόλοιπα των λογαριασμών του 35χρονου πρώην παίκτη ριάλιτι και όλες του τις κινήσεις!
Οι απαντητικές επιστολές των τραπεζών έφθασαν στην Αρχή όπου διαπιστώθηκε πως ο 34 χρόνος δεν είχε ούτε ευρώ στους λογαριασμούς του, ούτε προέκυπτε κάποια κατάθεση από νόμιμες, κανονικές συναλλαγές!
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν χρήματα να κατασχεθούν αλλά ούτε προκύπτει ότι ο εν λόγω είχε μια φυσιολογική οικονομική δραστηριότητα μέσω του τραπεζικού συστήματος!
Οι έρευνες για την περίεργη αυτή υπόθεση συνεχίζονται …

Άσχετο: Tι εστί Δουμάνογλου, της Farallon;

Πολλά και διάφορα πιάνουν οι κεραίες μου για τον Δουμάνογλου της Farallon, η οποία ως γνωστόν έχει εμπλακεί σε πλείστες όσες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη.
Εσχάτως στο κάδρο μπήκε η υπόθεση «συγχώνευση» της Euromedica με το Ερρίκος Ντυνάν μέσα από μια διαδικασία που σηκώνει πολύ συζήτηση και ήδη έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά!
Επιπροσθέτως στις ΗΠΑ έχει ανοίξει το ζήτημα της νομιμότητας της απόκτησης της Euromedica από την Farallon!
Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και ο ρόλος του Έλληνα διαχειριστή – νταραβεριτζή μοιραία και εύλογα μπαίνει στο μικροσκόπιο της αγοράς και των αρμοδίων Αρχών! Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Η υπόθεση μου λένε έχει πολύ ενδιαφέρον. Και δεν είναι, όπως ακούω, η μόνη υπόθεση!
Σταματώ εδώ, αναμένοντας απτά στοιχεία για πράξεις και παραλείψεις…

Μαύρα μαντάτα από τον οίκο Fitch για την Ευρωζώνη

*** Καθώς προβλέπει ύφεση, όπως και στις ΗΠΑ και τη Βρετανία κατά τους επόμενους μήνες. Ο οίκος αναμένει πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2022 (από 2,9% στην πρόβλεψη της Fitch τον Ιούνιο) ενώ το 2023 θα σημειωθεί ανάπτυξη 1,7% (έναντι 2,7% στην προηγούμενη εκτίμηση).
***Για την Ευρωζώνη, η Fitch αναμένει πως θα βρεθεί σε ύφεση εντός του 2022, λόγω των επιπτώσεων με την κρίση στην επάρκεια φυσικού αερίου,  που δημιουργεί ο οικονομικός «πόλεμος» της ΕΕ με τη Ρωσία. Οι κύριοι λόγοι για το «κόψιμο» του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι η κρίση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες.
*** Είναι φυσικό επακόλουθο ότι αν υπάρξει πλήρης ή σχεδόν ολική διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, οι συνέπειες αυτού του αποκλεισμού θα διαχυθούν από τις βιομηχανίες και τις αλυσίδες εφοδιασμού, σε όλο το εύρος της οικονομικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Σε προηγούμενα σχόλια της στήλης πήρατε μία πρώτη γεύση της κατάστασης σε επιχειρηματικούς κολοσσούς της Ευρώπης, που είτε μειώνουν την παραγωγή τους είτε κλείνουν. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Γιατί, όταν επιβληθεί η παροχή αερίου με δελτίο, τότε η Ευρώπη θα υποστεί τις πραγματικές συνέπειες των επιλογών της.

Αλλά και το…αγαπητό μας ΔΝΤ προειδοποιεί για πιθανή κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη!

*** Λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ό,τι δηλαδή σας έγραφα εδώ και μέρες και ίσως σας φαινόταν υπερβολές του γράφοντος. Δυστυχώς δεν ήταν και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα στο αμέσως επόμενο δίμηνο, πολύ περισσότερο αν ακολουθήσει ένας βαρύς χειμώνας, φέρνοντας στο προσκήνιο μία ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας, έστω και ήπιων διαστάσεων αρχικά, αλλά εδραιώνοντας τον στασιμοπληθωρισμό.

*** Προσέξτε τώρα: Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του ΔΝΤ “συμβούλευσε” (όχι και τόσο διακριτικά) την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ισορροπήσει προσεκτικά τη μάχη της κατά του πληθωρισμού με την «ανάγκη να μην σταματήσει η οικονομία». Και κάλεσε (ακάλεστη) τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι «ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του»! Οδηγίες προς… Λαγκάρντ και… ναυτιλομένους-μέλη της ΕΚΤ!*** Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η μόνιμη οδηγία, κατά της αύξησης μισθών και σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, τα δύο αιώνια και κοινωνικά αποτυχημένα μοντέλα της ΕΚΤ. Τι είπε, για να έχετε μπροστά σας το σχετικό δείγμα στρατηγικής του Ταμείου; «Εάν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος. Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό».

Οι προτάσεις της Κομισιόν για υπερκέρδη, κατανάλωση και πλαφόν, ανακοινώθηκαν επιτέλους χθες

***Αλλά, μην νομίσετε ότι θα τεθούν όλα σε άμεση ισχύ, υπομονή, “λεφτά υπάρχουν” ακόμα για αφαίμαξη από τους λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου και από την καλπάζουσα σε όλα ακρίβεια. Εξάλλου, υπάρχει και ο κρατικός προϋπολογισμός να επιδοτεί τους παραγωγούς ενέργειας. Απλά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει και οι ηγέτες της Ε.Ε. στην προσεχή άτυπη Σύνοδό τους τον επόμενο μήνα, θα επικυρώσουν ή θα διαφοροποιήσουν τις προτάσεις της.
*** Προκαλεί όμως σοβαρά ερωτηματικά το γεγονός ότι η Κομισιόν θέτει ως πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών τη μείωση της ζήτησης. Δηλαδή, πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι για να σκεφτούν και να προτείνουν αυτή την… κοσμοϊστορικής φιλοσοφίας πρόταση;! Είναι δυνατόν; Θα συνταχθώ (για πρώτη και τελευταία φορά) με τον άχρωμο, άτολμο και άοσμο Μπορέλ, που κατηγόρησε ανοιχτά την Ούρσουλα για ανικανότητα και τραγική καθυστέρηση
***Αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα θα τα βρείτε σε άλλες στήλες, από εδώ θα ασχοληθούμε κατά τις επόμενες ημέρες, φωτίζοντας όλες τις πτυχές, τις ωφέλειες και τις παρενέργειές τους.

Ο ρυθμός των ανέπαφων συναλλαγών μέσω mobile

*** Αλλαγή θεματογραφίας τώρα. Ο ρυθμός αύξησης των ανέπαφων συναλλαγών μέσω mobile συσκευών, αναμένεται να είναι αλματώδης την επόμενη πενταετία, καθώς η τεχνολογία μετασχηματίζει ριζικά τον τομέα των πληρωμών. Οι ανέπαφες πληρωμές μέσω φορητών συσκευών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα εκτοξευτούν κυριολεκτικά και θα αυξηθούν κατά 220% την περίοδο 2022-2027.

*** Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Juniper Research, η αξία των ανέπαφων πληρωμών αναμένεται να φτάσει τα 10 τρισ. δολάρια μέχρι το 2027, από 4,6 τρισ. δολάρια το 2022. Στην αλματώδη ανάπτυξη θα συμβάλλουν οι επενδύσεις στο τωρινό σύστημα πληρωμών, όπως στα τερματικά POS. Αλλά και η αντικατάσταση της πιστωτικής κάρτας από το smartphone ή smartwatch είναι μια τάση έντονη και στην ελληνική αγορά, με τις περισσότερες τράπεζες είτε να αναπτύσσουν δικές τους εφαρμογές ψηφιακών, είτε να υποστηρίζουν εφαρμογές που γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες.

*** Επιπλέον, ήδη οι 4 συστημικές τράπεζες, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, έχουν συνεταιριστεί με ξένους ειδικευμένους ομίλους για τη διαχείριση των καρτών τους ή έχουν μεταβιβάσει τις δραστηριότητες αυτές στο σύνολό τους, ανοίγοντας το έδαφος για την εφαρμογή νέων πρωτοπόρων τεχνολογιών, που διευκολύνουν τα μέγιστα την επέκταση και αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών. Καθοριστική, πάντως, για την αλλαγή των συνηθειών των συναλλασσόμενων και της αναζήτησης και εφαρμογής νέων τεχνολογιών από τις τράπεζες, αποδείχθηκε και η διετής και πλέον πανδημία.

Είναι δυνατόν να έχουν ήδη δοθεί 500 εκατ. ευρώ δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε μόλις μία χούφτα επιχειρήσεις, κατά τις πληροφορίες όχι πάνω από 12;

***Δηλαδή, τα κεφάλαια θα πάνε μόνο στους ισχυρούς και οι άλλες χιλιάδες επιχειρήσεις θα αποκλειστούν και θα περιμένουν μήπως μπορέσουν να πάρουν κάτι τις από το ΕΣΠΑ ή την Αναπτυξιακή Τράπεζα;
*** Στην Ελλάδα είναι καταγεγραμμένες πάνω από 800.000 επιχειρήσεις, σας το έχω ξαναπεί, “επιλέξιμες” για πιθανό δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα είναι μόνο οι 40.000 από αυτές! Οι υπόλοιπες 760.000 τι θα γίνουν; Μήπως έχουν δίκιο οι συλλογικοί φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που κάνουν λόγο για σχέδιο σταδιακής εξάλειψης των μισών τουλάχιστον εξ αυτών; Ποια αρρωστημένα μυαλά αλήθεια απεργάζονται τέτοια καταστροφικά για την οικονομία σχέδια; Ελπίζω να μην ευοδωθούν οι τραγικές τους “ιδέες” …

Ο μεγάλος δανεισμός της Βιοχάλκο

*** Είναι κατά γενική ομολογία ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά κάποια πράγματα που…φωνάζουν, προβληματίζουν την αγορά, ήτοι τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές. Και εξηγούμε: ο δανεισμός του ομίλου Βιοχάλκο, είναι πλέον πολύ μεγάλος και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να μειωθεί, ειδικά αυτές τις δύσκολες περιόδους που διανύει οικονομία και βαριά βιομηχανία.

ΚΟΥΙΖ:

Ποιος επιχειρηματίας, που… φτιάχτηκε από το τηλέφωνο (ξέρει αυτός), έχει βγάλει κακό όνομα στην πιάτσα, γιατί “δεν κερνάει ούτε τον εαυτό του”, όπως λένε οι φίλοι του;

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε μία δημιουργική και ήρεμη ημέρα, μακριά από αχρείαστες εντάσεις, η ζωή είναι μία και μικρή, να το θυμάστε! Την καλημέρα μου!