Ο Μπάρναμπι είναι μόλις 12 ετών, με φακίδες στη μύτη και ζει με την οικογένειά του στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ποδηλασία και του αρέσει να σκαρφαλώνει στα δένδρα με τους συμμαθητές του. «Του αρέσουν τα αστεία και πολλές φορές κάνει τον …κλόουν στην τάξη του», λέει η Γκισλέν, η μητέρα του Μπάρναμπι Μόνο που ο 12χρονος Βρετανός μαθητής ξεχωρίζει από τα άλλα παιδιά στον βαθμό ευφυία . To ΙQ –ο δείκτης νοημοσύνης ή ευφυίας του Μπάρναμπι Σουίνμπουρν είναι 162 .Ξεπερνά ακόμη και τον Αινστάιν που είχε IQ , 160.

Το IQ του Μπάρναμπι τον καθιστά και επισήμως ως ιδιοφυΐα. Ο νεαρός μαθητής σκόραρε αυτή την εβδομάδα τον υψηλότερο βαθμό για ένα παιδί της ηλικίας του στο τέστ του παγκόσμιου οργανισμού Mensa που καταγράφει την ανθρώπινη ευφυία. «Το IQ του Μπάρναμπι τον κατατάσσει στο ίδιο επίπεδο με τον Αϊνστάιν», γράφει η Daily mail.

Ο Μπάρναμπι λατρεύει τα μαθηματικά και τη χημεία, ονειρεύεται να πάει στην Οξφόρδη. Οι περήφανοι γονείς του, Γκισλέν και Κρίστοφερ Σουίνμπουρν λένε ότι ο γιός τους έχει ήδη επιλέξει να σπουδάσει Προγραμματισμό υπολογιστών. « Είναι υπέροχος ο Μπάρναμπι. Ήξερα ότι ήταν έξυπνος, αλλά ο ίδιος αποφάσισε ότι ήθελε να καταλάβει περισσότερο τον εαυτό του και για αυτό πήρε μέρος στο διαγωνισμό του Mensa», λέει η Γκισλέν Σουίνμπουρν για το γιό της. «Τα μαθηματικά είναι η ζωή του, τα μαθηματικά και η χημεία».

 

Ταξίδι αυτογνωσίας

Τα μαθηματικά είναι κάτι στο οποίο ο Μπάρναμπι πάντα ξεχώριζε γιατί το απολαμβάνει. «Μας είπε ότι ήθελε να κάνει το τεστ Mensa για να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του. Ηταν ένα ταξίδι “αυτογνωσίας” για τον ίδιο. Δεν τον πιέσαμε να κάνει οτιδήποτε- πήρε όλες τις αποφάσεις μόνος του… Όταν μάθαμε τη βαθμολογία του στο τεστ, ήμουν πολύ ευχαριστημένη και ο ίδιος ήταν επίσης πολύ ενθουσιασμένος. Και αυτό είναι μόνο η αρχή», λέει η μητέρα του.

Η αγάπη του Μπάρναμπι για τα μαθηματικά χρονολογείται από τότε που ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Η Γκισλέν θυμάται ότι ο γιός της δεν μπορούσε να κοιμηθεί γιατί σκεφτόταν μαθηματικές πράξεις.

Η μητέρα του Μπάρναμπι εργάζεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS). «Με την πανδημία να μας απειλεί καθημερινά, η επιτυχία του Μπάρναμπι ήταν για εμάς κάτι τόσο ωραίο».

 

Ζήτησε κρυπτονόμισμα για δώρο

 

Ο «ξεχωριστός» Μπάρναμπι ,ζήτησε επίσης ένα «ιδιαίτερο» για την ηλικία του δώρο για τις γιορτές: Ενα…κρυπτονόμισμα bitcoin.«Παρακολουθεί πολύ τις αγορές», λέει η μητέρα του. «Αποφασίσαμε την Πρωτοχρονιά να του δώσουμε έναν φάκελο με χρήματα , τα οποία θα μετατρέψει σε κρυπτονόμισμα».

Η Mensa, γνωστή ως Κοινωνία Υψηλού IQ, έχει 145.000 μέλη παγκοσμίως. Δέχεται οποιονδήποτε άνθρωπο, του οποίου το IQ βρίσκεται στο κορυφαίο 2% του πληθυσμού. Ο μέσος ενήλικας έχει δείκτη νοημοσύνης 100, ενώ όσοι βαθμολογούνται με πάνω από 140 θεωρούνται ότι είναι ιδιοφυΐες. Η μέγιστη δυνατή βαθμολογία είναι 161 για ενήλικες και 162 για κάτω των 18 ετών.

Η Mensa iδρύθηκε το 1946 στην Οξφόρδη από τον Βρετανό δικηγόρο Λάνσελοτ Γουέρ και τον Αυστραλό Ρόλαντ Μπέριλ Σήμερα υπάρχουν εθνικές οργανώσεις Mensa σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Eλλάδα , με 1200 μέλη