Ο ζωγράφος και η ιδιαίτερη τεχνική με τις “σταγόνες”

Ο Αμερικανός ζωγράφος Jackson Pollock, ήταν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αφηρημένου εξπρεσιονιστικού κινήματος.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Pollock απολάμβανε μεγάλη φήμη και κατάφερε να γίνει κορυφαίος καλλιτέχνης της γενιάς του. Ζούσε απομονωμένος, ενώ η προσωπικότητά του ήταν ασταθής. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δε, πάλεψε με τον αλκοολισμό. Το 1945 παντρεύτηκε την Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα με ισχυρή ειδικότητα στο κολάζ, Lee Krasner, η οποία αποτέλεσε σημαντική επιρροή τόσο στην καριέρα του όσο και στην κληρονομιά του.

Ο Pollock έφυγε πολύ νέος από τη ζωή, σε ηλικία 44 ετών σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που σχετίζεται με το αλκοόλ. Τον Δεκέμβριο του 1956, τέσσερις μήνες μετά τον θάνατό του, έγινε προς τιμή του μια αναμνηστική αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη. Μια μεγαλύτερη, πιο ολοκληρωμένη έκθεση της δουλειάς του πραγματοποιήθηκε εκεί το 1967. Το 1998 και το 1999, το έργο του τιμήθηκε με μεγάλης κλίμακας αναδρομικές εκθέσεις στο MoMA και στο The Tate στο Λονδίνο.

Η τεχνική του Jackson Pollock του έχει τις ρίζες της στο έργο των Andre Masson και Max Ernst. O Pollock έγινε διάσημος  για το μοναδικό του στυλ ζωγραφικής με σταγόνες.

Αρχικά, οι πίνακες με σταγόνες αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία κι επομένως είχαν χαμηλή αξία στις αγορές τέχνης. Ο κόσμος της τέχνης είχε ανάμεικτες αντιδράσεις σε αυτό το στυλ,  ενώ οι κριτικές ήταν πολλές. Η πρώτη του σειρά από πίνακες με σταγόνες έκανε το ντεμπούτο του στην γκαλερί Betty Parsons στη Νέα Υόρκη το 1948.

Τον Αύγουστο του 1949, το περιοδικό Life κυκλοφόρησε μια ιστορία με την ερώτηση: “Jackson Pollock: Είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή ζωγράφος στις Ηνωμένες Πολιτείες;” Κι αυτό αναμφίβολα συνετέλεσε στη μεγάλη δημοσιότητα του έργου.

Γράφει η  Μανταλένα- Μαρία Διαμαντή

Διαβάστε τη συνέχεια στο klik.gr