Σε μια πόλη που είναι γνωστή για τους υπερθετικούς χαρακτηρισμούς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιος στο Ντουμπάι σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλο ένα από τα «μεγαλύτερα στον κόσμο». Όπως γράφει το CNN, σε αντίθεση με τον ψηλότερο ουρανοξύστη ή τη βαθύτερη πισίνα, το τελευταίο προτεινόμενο έργο δεν είναι απλώς ένα αρχιτεκτονικό κατόρθωμα, αλλά και μια νίκη για τη διατήρηση των ωκεανών και μία σημαντική περιβαλλοντική κίνηση.
Το Dubai Reefs, όπως σημειώνει το CNN, θεωρείται ως το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης των ωκεανών στον κόσμο- αν κατασκευαστεί θα αποτελείται από 77 τετραγωνικά μίλια τεχνητού υφάλου που θα δημιουργήσει ένα «σπίτι» για περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο κοράλλια και 100 εκατομμύρια δέντρα μαγκρόβια.
Τα σχέδια για το έργο ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα από την URB, μια εταιρεία ανάπτυξης βιώσιμων πόλεων με έδρα το Ντουμπάι, της οποίας τα προηγούμενα σχέδια περιλαμβάνουν έναν υπεραυτοκινητόδρομο ποδηλασίας στο Ντουμπάι και βιώσιμες πόλεις στην Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική.
«Η υγεία των πόλεών μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των ωκεανών μας», δήλωσε στο CNN ο διευθύνων σύμβουλος της URB Baharash Bagherian σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Χρειαζόμαστε ένα επιχειρηματικό πνεύμα στον σχεδιασμό των παράκτιων πόλεων»
Παράλληλα με τους τεχνητούς υφάλους, η URB έχει σχεδιάσει πλωτές κατοικίες, εγκαταστάσεις φιλοξενίας, λιανικής πώλησης και διάφορα οικολογικά καταλύματα, τα οποία, όπως λέει, θα καταστήσουν την περιοχή τουριστικό προορισμό.
Στο κέντρο του έργου θα βρίσκεται ένα θαλάσσιο ινστιτούτο, αφιερωμένο στην έρευνα των ωκεανών και την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος του Ντουμπάι. Θα προσφέρει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από τη θαλάσσια προστασία.
Η URB ισχυρίζεται ότι ο χώρος θα τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμη ενέργεια, που θα παράγεται από ηλιακή, υδροηλεκτρική και κυματική ενέργεια, ενώ οι φάρμες φυκιών και στρειδιών θα παράγουν τρόφιμα.
Εάν η κατασκευή προχωρήσει, ο κατασκευαστής αναμένει να ολοκληρώσει το έργο μέχρι το 2040, αλλά σημειώνει ότι θα αντιμετωπίσει προκλήσεις για να διασφαλίσει ότι η πρωτοβουλία μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες και ότι θα είναι προσβάσιμη από ανθρώπους όλων των εισοδηματικών επιπέδων.
«Το Dubai Reefs στοχεύει να γίνει ένα σχέδιο για τη διατήρηση της θάλασσας, τον οικοτουρισμό και τη ζωή στον ωκεανό», δήλωσε ο Bagherian. «Τελικά, θα γίνει ένας μοναδικός ανθεκτικός προορισμός που θα παρέχει ασφάλεια τροφίμων και ενέργεια από τον ωκεανό, ενώ παράλληλα θα ενισχύει μια πιο πράσινη οικονομία», τονίζει.