Η έλλειψη παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνει τη ζήτηση για πετρέλαιο, προκαλώντας επιπλέον ελλείψεις στην ήδη προβληματική αγορά αργού, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). 

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ξεπεράσει τα $80/βαρέλι, αγγίζοντας ρεκόρ τριετίας αφού το καύσιμο χρησιμοποιείται ως εναλλακτική του φυσικού αερίου στην παροχή ενέργειας.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η χρήση πετρελαίου θα αυξηθεί σε μέσο όρο κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα το επόμενο εξάμηνο.

«Η έλλειψη φυσικού αερίου, LNG και άνθρακα η οποία οφείλεται στην παγκόσμια ανάκαμψη έχει προκαλέσει την εκτίναξη των τιμών ενέργειας και προκαλεί απότομη μετάβαση στη χρήση πετρελαίου», υπογράμμισε η ΙΕΑ.

«Τα δεδομένα Αυγούστου ήδη υποδεικνύουν πως υπάρχει υπερβολικά αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανόμενης της Κίνας».

Η πρόσφατη ανάλυση του Οργανισμού αποτελεί ένδειξη του «ντόμινο» που προκαλεί η έλλειψη φυσικού αερίου στην ευρύτερη αγορά ενέργειας και την οικονομία. Η κρίση εμβαθύνει τις ελλείψεις αργού, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο στο πρόγραμμα του ΟΠΕΚ για τη σταδιακή αύξηση της πληγείσας από την πανδημία παραγωγής. Οι βιομηχανίες που βασίζονται στην ενέργεια έχουν επηρεαστεί τα μάλα, ενώ τα ΑΕΠ «τρεκλίζουν» λόγω των ενεργειακών προβλημάτων.

Η τιμή του Brent σημείωσε άνοδο κατά 0,9% στα $83,95/βαρέλι το πρωί της Πέμπτης στο Λονδίνο, με εβδομαδιαία αύξηση της τάξης του 2%.

Η ΙΕΑ αύξησε τη φετινή αναμενόμενη ημερήσια ζήτηση κατά 300.000 βαρέλια πετρελαίου στα 5,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Παράλληλη αύξηση εκτιμάται για το 2022 στα 3,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Ο Οργανισμός τόνισε πως τα αποτελέσματα της μετάβασης σε πετρέλαιο θα γίνουν αισθητά το τρέχον και το επόμενο τρίμηνο.

Η κρίση στην αγορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ΙΕΑ, θα πλήξει τα ΑΕΠ αρκετών χωρών λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και το υψηλό ενεργειακό κόστος:

«Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες – συνδυασμένες με τα blackout- θα μειώσουν τη βιομηχανική παραγωγή και θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη».

Η ΙΕΑ υπογράμμισε, επίσης, πως ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε για αύξηση παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα παρά τις εκκλήσεις αρκετών χωρών για περισσότερα.

Ο Σαουδάραβας Υπουργός Ενέργειας Abdulaziz bin Salman, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της Russian Energy Week στη Μόσχα υπογράμμισε πως η παραγωγή θα συνεχιστεί αργά αλλά σταθερά, όπως ακριβώς είχε αποφασιστεί στο παρελθόν, παρά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση.

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα μέχρι το τέλος του έτους.

Παρά τις αυξήσεις αυτές η αγορά θα έχει ελλείψεις 700.000 βαρελιών/ημέρα μέχρι το 2022, όποτε και θα επιστρέψει σε πλεόνασμα.