Πριν από ακριβώς 25 χρόνια, ένα πρόβατο που γεννήθηκε λίγο έξω από το Εδιμβούργο της Σκωτίας έγινε παγκοσμίως  διάσημο. Η «Ντόλι το πρόβατο» (όπως έγινε γνωστή) ήταν το πρώτο πρόβατο που κλωνοποιήθηκε από ενήλικο κύτταρο – και πυροδότησε τεράστιο κύμα ενδιαφέροντος για την τεχνολογία κλωνοποίησης, αλλά και μερικό πανικό σχετικά με την πιθανότητα ανθρώπινης κλωνοποίησης.

Η Ντόλι πήρε το όνομά της από την τραγουδίστρια της κάντρι, Ντόλι Πάρτον (επειδή κλωνοποιήθηκε από ένα κύτταρο μαστικού αδένα). Ο Dr Ian Wilmut, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Roslin του Εδιμβούργου, είπε: «Η Ντόλι προέρχεται από ένα κύτταρο μαστικού αδένα και δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα πιο εντυπωσιακό ζευγάρι αδένων από αυτό της Ντόλι Πάρτον».

Ο πυρήνας του μαστικού κυττάρου εμφυτεύτηκε σε ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο από άλλο ενήλικο πρόβατο και γεννήθηκε η Ντόλι, που ήταν γενετικά πανομοιότυπη με το πρόβατο από το οποίο ελήφθη το μαστικό κύτταρο.

Ντόλι: Τι απέγινε το διασημότερο πρόβατο στην ιστορία

Όταν το αδύνατο έγινε δυνατόν

Παλαιότερα, πίστευαν ότι δεν ήταν δυνατό να κλωνοποιηθεί ένα ζώο από ενήλικο κύτταρο – η Ντόλι ήταν το πρώτο πρόβατο που γεννήθηκε από 277 προσπάθειες. Ωστόσο, αυτό το άλμα της επιστήμης συνοδεύτηκε από τεράστια ηθικά ερωτήματα και πανικό, με κάποιους να φτάνουν τότε σε σημείο να λένε ότι η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κλωνοποίηση του Χίτλερ. Ο Δρ Wilmut απέρριψε την ιδέα λέγοντας: «Η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα το κάνουν αυτό ανήκει στις ταινίες και τα βιβλία και όχι στην πραγματική ζωή. Όλοι στην ομάδα θα θεωρούσαν προσβλητικό να δουλέψουν με ανθρώπινο υλικό. Θα το θεωρούσαμε ανήθικο, απαράδεκτο και θα ήταν επίσης παράνομο».

Ήταν 6,5 ετών (τα πρόβατα ζουν περίπου 11 χρόνια) και παρότι κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατός της οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν κλωνοποιημένη, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική καθώς νόσησε με καρκίνο του πνεύμονα, λόγω ενός ιού που είναι συνηθισμένος στα πρόβατα. Σήμερα, είναι ταριχευμένη και εκτίθεται στο National Museum of Scotland στο Εδιμβούργο, όπου παραμένει μία από τις δημοφιλέστερες ατραξιόν.