Ο Τζέιμι Ντίμον σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία πηγαίνει καλά, όμως θα ήταν τεράστιο λάθος να πιστεύει κανείς ότι αυτό θα διαρκέσει χρόνια, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ο CEO της JPMorgan Chase, σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη, εξήγησε ότι η ισχυρή κατανάλωση και οι αυξανόμενοι μισθοί εξακολουθούν να στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Όμως, προειδοποίησε για τα ρίσκα που διαφαίνονται στον ορίζοντα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες κλείνουν τις στρόφιγγες της ρευστότητας, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη συνεχίζουν να ξοδεύουν… «σαν μεθυσμένοι ναυτικοί».

«Η κατανάλωση είναι ισχυρή σήμερα, όμως το να πούμε ότι θα έχουμε ένα ισχυρό περιβάλλον για χρόνια θα ήταν ένα τεράστιο λάθος» επεσήμανε. «Νομίζω ότι οι αβεβαιότητες μπροστά μας είναι ακόμη πολύ μεγάλες και πολύ επικίνδυνες».

Πρόσθεσε δε, στα σημεία κινδύνου και την επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων και το θολό τοπίο στην Ταϊβάν. «Δεν περιμένω πόλεμο στην Ταϊβάν, όμως τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν» προειδοποίησε.

«Οι επιχειρήσεις σήμερα αισθάνονται αρκετά καλά διότι βλέπουν τα τωρινά αποτελέσματα. Όμως, αυτά τα πράγματα αλλάζουν και δεν ξέρουμε ακόμη την πλήρη επίδραση (των αρνητικών παραγόντων) σε 12 ή και 18 μήνες από τώρα». Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο πως οι τράπεζες, όπως η JPMorgan είχαν υψηλές απολαβές από τις δανειοδοτήσεις επί χρόνια λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, κάτι όμως που έχει αλλάξει με την άνοδο των επιτοκίων και η πίεση φαίνεται ήδη στην αγορά ακινήτων, τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια για αγορές αυτοκινήτων.

Βέβαια, ήδη η αμερικανική οικονομία έχει επιδείξει εντυπωσιακές αντοχές σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων διαψεύδοντας τις διάφορες… Κασσάνδρες που προέβλεπαν ακόμη και ύφεση τη φετινή χρονιά. Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνεται και ο Ντίμον, ο οποίος ένα χρόνο πριν είχε θορυβήσει την αγορά με την πρόβλεψη του για επερχόμενο οικονομικό τυφώνα, επικαλούμενος ακριβώς τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Τελικά τα χειρότερα αποτράπηκαν και μαζί της το χειρότερο σενάριο της ύφεσης, με το σύνολο των αναλυτών να συμφωνεί πως η αμερικανική οικονομία θα περιοριστεί μόνο σε μια ομαλή προσγείωση, που μάλιστα δεν θα επεκταθεί πέραν της χρονιάς. Όμως, ο Ντίμον επιμένει πως τα υψηλά ρίσκα παραμένουν!

Διαβάστε ακόμη: