Ο επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας Χρ. Μπαρδάκης ζητεί με παραγγελία από τους τρεις εισαγγελείς να ολοκληρώσουν άμεσα την έρευνά τους για την υπόθεση της Novartis για τους κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρδάκης  το ίδιο ζητεί από τους εισαγγελικούς λειτουργούς και για το σκέλος εκείνο της έρευνας που αφορά στους περίπου 3.000 γιατρούς που ερευνώνται επί μακρόν για τυχόν χρηματισμό τους από τη φαρμακοβιομηχανία. «Η καθυστέρηση δύναται να θεωρηθεί προσβολή του θεμελιώδους δικαιώματος της δίκαιης δίκης όπως ορίζεται από τη ΕΣΔΑ» αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες στη σχετική παραγγελία του ο επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας.

Και προσθέτει απευθυνόμενους στους τρεις συναδέλφους του: «Δεν έχει σημασία που εσείς αναλάβατε την υπόθεση το Φεβρουάριο του 2021. Ο χρόνος προσμετράται». Μάλιστα, στο κείμενο της παραγγελίας του ο κ. Μπαρδάκης, επικρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε στη ολοκλήρωση της έρευνας, δεδομένου ότι οι δυο πολιτικοί ερευνώνται από το 2017.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τρεις οικονομικοί εισαγγελείς μετά την παραγγελία του επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την έρευνα μέσα σε διάστημα δυο μηνών.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι πριν την εκπνοή του περασμένου Ιουνίου, ο κ. Γεωργιάδης είχε αιτηθεί την επίσπευση της σε βάρος του έρευνας. Ακολούθως, την 1η Ιουλίου ο κ. Μπαρδάκης φέρεται να ζήτησε εγγράφως από τους εισαγγελείς να τον ενημερώσουν γα τις δικονομικές τους ενέργειες, την πορεία της έρευνας τους αλλά και για  το πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της.

Novartis: Απαλλάσσεται με βούλευμα ο Ιωάννης Αγγελής για την παράβαση καθήκοντος

Υπενθυμίζεται ότι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ήταν απαλλακτικό για τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος που αποδόθηκε στον εισαγγελικό λειτουργό μετά από καταγγελία ότι δεν είχε παραλάβει στοιχεία των αμερικανικών αρχών σχετιζόμενα με πρόσωπο ερευνώμενο στην υπόθεση Novartis, στη Βιέννη το 2018.

Οι εφέτες του Συμβουλίου που απάλλαξαν τον κ. Αγγελή αποφάνθηκαν με το βούλευμα τους ότι «ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα, έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν», αποδεχόμενοι πλήρως απαλλακτική εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών, Γιώργου Οικονόμου. Ο εισαγγελέας έκρινε πως ο κ. Αγγελής κινήθηκε απολύτως υπηρεσιακά και θεσμικά, κατά την επίμαχη συνάντηση στην Βιέννη, χωρίς τον παραμικρό δόλο ή σκοπό.