Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Γιουν Σοκ-γέολ, «παραβίασε» το Σύνταγμα της χώρας της Ασίας κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο τον Δεκέμβριο, αποφάνθηκε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο, στην ετυμηγορία του με την οποία επιβεβαίωσε την οριστική και αμετάκλητη καθαίρεση του αρχηγού του κράτους από το αξίωμά του.
Ο Γιουν «δεν περιορίστηκε να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, αλλά διέπραξε ενέργειες που παραβίασαν το Σύνταγμα και τον νόμο, ιδίως κινητοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία για να εμποδίσουν το κοινοβούλιο να ασκήσει τις εξουσίες του», τόνισε το Συνταγματικό Δικαστήριο στην ετυμηγορία του.
Μετά την οριστική αποπομπή του ηγέτη της δεξιάς θα προκηρυχθούν και θα οργανωθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές μέσα σε εξήντα ημέρες.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζε-μιουνγκ θα ήταν το φαβορί στην πιθανή αναμέτρηση.
Ο Γιουν Σοκ-γελ συνεχίζει ακόμη να υπεραμύνεται της απόφασης-σοκ που ανακοίνωσε τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου, όταν υποστήριξε πως η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν απαραίτητη για να αποτραπεί ο κίνδυνος επικράτησης «βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων» και να «εξαλειφθούν στοιχεία εχθρικά έναντι του κράτους» — καταφερόμενος εναντίον των αντιπάλων του.
Όμως, στο κοινοβούλιο υπό στρατιωτική πολιορκία, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων που κατέφθασαν με ελικόπτερα, επαρκής αριθμός βουλευτών κατόρθωσε να συνεδριάσει και να εγκρίνει ομόφωνα σε ψηφοφορία κείμενο που απαιτούσε να τερματιστεί ο στρατιωτικός νόμος — αναγκάζοντας τον πρόεδρο να προχωρήσει όντως στην άρση του, έξι ώρες αφού τον επέβαλε.
Χωρίς πλέον τις εξουσίες του, ο Γιουν έγινε την Ιανουάριο ο πρώτος πρόεδρος εν ενεργεία στην ιστορία της Νότιας Κορέας που συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, έπειτα από επεισοδιακή επιχείρηση των δυνάμεων επιβολής της τάξης στην επίσημη κατοικία του, που είχε μεταμορφωθεί σε φρούριο, έπειτα από μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια.
Τον Φεβρουάριο εξάλλου άρχισε η ποινική δίκη του για ανταρσία —αδίκημα που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης, αν όχι τη θανατική ποινή—, εξέλιξη επίσης άνευ προηγουμένου για πρόεδρο της χώρας εν ενεργεία.
Παρ’ όλ’ αυτά, αφέθηκε ελεύθερος την 8η Μαρτίου, λόγω διαδικαστικού σφάλματος.
Δεκάδες, ενίοτε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κάθε σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα Σεούλ τους τελευταίους μήνες, υπέρ του ή εναντίον του.
Πολλοί οπαδοί του κατασκήνωσαν, αψηφώντας το πολικό ψύχος, για εβδομάδες ολόκληρες μπροστά στην προεδρική κατοικία για να αποτρέψουν τη σύλληψή του.
Τη 19η Ιανουαρίου, ορισμένοι από τους πιο σκληρούς υποστηρικτές του έκαναν έφοδο στο δικαστήριο που αναμενόταν να απαγγείλει την απόφασή του να παραταθεί η προφυλάκιση του αρχηγού του κράτους. Η επίθεση, επίσης χωρίς προηγούμενο στη Νότια Κορέα, σηματοδότησε περαιτέρω κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης.