Σε ταξιδιωτική απαγόρευση υπόκειται πλέον ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ, κι ενώ η αντιπολίτευση καταδίκασε το μποϊκοτάζ του κόμματός του στην ψηφοφορία για την παραπομπή του σε δίκη. Μάλιστα, η αντιπολίτευση κατηγορεί το κόμμα του Γιουν ότι οργάνωσε «δεύτερο πραξικόπημα», μετά την άρνησή του να τον παραπέμψει σε δίκη για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μπάε Σανγκ-απ, επίτροπος των υπηρεσιών μετανάστευσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης τη Δευτέρα ότι ο Γιουν υπόκειται σε ταξιδιωτική απαγόρευση.

«Δεύτερο πραξικόπημα»

Την περασμένη Τρίτη, ο Γιουν Σουκ-γέολ προσπάθησε να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στη Νότια Κορέα. Μετά από έξι ώρες έντονης αντιπαράθεσης, αλλά και συμπλοκών των βουλευτών με στρατιώτες στο κτίριο της βουλής, η πρότασή του καταψηφίστηκε.

«Πρόκειται για μια παράνομη, αντισυνταγματική πράξη μιας δεύτερης εξέγερσης και ενός δεύτερου πραξικοπήματος», δήλωσε ο Παρκ Τσαν-ντάε, επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στο μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας για την παραπομπή από το κυβερνών κόμμα και στις απεγνωσμένες προσπάθειές του να διατηρήσει τον Γιουν στο αξίωμα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας, ο πρόεδρος παραμένει επικεφαλής της κυβέρνησης και αρχιστράτηγος του στρατού, εκτός αν καταστεί ανίκανος ή παραιτηθεί.

Νέα πρόταση μομφής αυτήν την εβδομάδα

Ανώτεροι πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξαν ότι ο Γιουν μπορεί να συνεχίσει να είναι πρόεδρος. Ωστόσο, ο Παρκ κάνει λόγο για «κατάφωρη συνταγματική παραβίαση χωρίς νομική βάση». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προαναγγείλει νέα πρόταση μομφής αυτήν την εβδομάδα.

Παράλληλα, εισαγγελία και αστυνομία κάνουν έρευνες για όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Το Σάββατο, ο Γιουν ζήτησε συγγνώμη για τη βραχύβια προσπάθειά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τυχόν νομικές ή πολιτικές συνέπειες, λίγες ώρες πριν το κοινοβούλιο ψηφίσει για την καθαίρεσή του. Ο Γιουν δήλωσε ότι «λυπάται πολύ» για την απόφασή του, η οποία, όπως είπε, γεννήθηκε από απελπισία, και υποσχέθηκε να μην επιχειρήσει να επιβάλει στρατιωτικό νόμο για δεύτερη φορά.

Μήνυση από τρία κόμματα της αντιπολίτευσης

Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν μήνυση κατά του Γιουν, του πρώην υπουργού Άμυνας Κιμ Γιονγκ Χιουν και του διοικητή του στρατιωτικού νόμου Παρκ Αν Σου, κατηγορώντας τους για εξέγερση. Το έγκλημα της διεύθυνσης εξέγερσης τιμωρείται με θάνατο ή ισόβια κάθειρξη.

Ο Κιμ, ο οποίος προσέφερε την παραίτησή του την Τετάρτη, θεωρείται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στην κήρυξη του στρατιωτικού νόμου την Τρίτη, ενώ ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι ο Κιμ είχε κάνει την πρόταση στον Γιουν.

Πολιτικό αδιέξοδο

Το σαμποτάζ της ψηφοφορίας του Σαββάτου το βράδυ στην εθνοσυνέλευση έχει οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο και αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος έχει τον καθημερινό έλεγχο της Νότιας Κορέας, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δηλώνουν ότι ο Γιουν δεν θα εμπλακεί σε εξωτερικές και άλλες κρατικές υποθέσεις. Ο έλεγχος της διοίκησης θα μεταφερθεί στον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης υποστηρίζει ότι η ανάθεση προεδρικών εξουσιών στον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα, χωρίς την προηγούμενη παραπομπή του Γιουν σε δίκη, είναι αντισυνταγματική.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας δημιούργησε περαιτέρω σύγχυση όταν δήλωσε ότι ο Γιουν εξακολουθεί να είναι αρχιστράτηγος του στρατού της Νότιας Κορέας. Παράλληλα, θέλοντας να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, πολλοί στρατιωτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας, δήλωσαν ότι θα αψηφούσαν οποιαδήποτε εντολή για την επιβολή νέου γύρου στρατιωτικού νόμου.

Διαβάστε ακόμη: