Το κλειδί του κελιού του Νέλσον Μαντέλα, αυτής της εμβληματικής μορφής του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ενδέχεται να τεθεί προς πώληση σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα στη Βρετανία, μια ενέργεια «απαράδεκτη» κατά την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Ο υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού «διέταξε να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα» αφού ενημερώθηκε για αυτές τις «ανησυχητικές» πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον βρετανικό Τύπο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων.

Πρόκειται για το κλειδί του κελιού του Μαντέλα στο νησί-φυλακή Ρόμπεν, όπου εξέτισε μεγάλο μέρος των 27 ετών που παρέμεινε κρατούμενος. Ο δεσμοφύλακάς του, ο Κρίστο Μπραντ, το πούλησε στον βρετανικό οίκο δημοπρασιών Guernsey’s.

«Είναι απαράδεκτο που ο Guernsey’s, που προφανώς γνωρίζει την οδυνηρή ιστορία της χώρας μας και τον συμβολισμό αυτού του κλειδιού, σκέφτεται να το πουλήσει σε δημοπρασία, χωρίς να συμβουλευτεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, τις αρχές που είναι αρμόδιες για την κληρονομιά της χώρας και το μουσείο του Νησιού Ρόμπεν», τόνισε ο υπουργός Νάθι Μθουέτουα. «Αυτό το κλειδί ανήκει στον νοτιοαφρικανικό λαό (…) Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ελπίζει ο οίκος δημοπρασιών να κατανοήσει «πόσο άκαιρη είναι η προβλεπόμενη πώληση».

Σήμερα το Νησί Ρόμπεν έχει μετατραπεί σε μουσείο και τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα αντικείμενα που συνδέονται με αυτό έχουν «πολιτιστική και ιστορική σημασία», εξήγησε ο υπουργός. Υπενθυμίζουν τον αγώνα εκείνων που πολέμησαν το απαρτχάιντ και «σε τελική ανάλυση, την αποφασιστικότητά μας, ως έθνος, να είμαστε ελεύθεροι», τόνισε. «Το κλειδί πρέπει να επιστραφεί αμέσως στους νομίμους ιδιοκτήτες του και αυτή η πώληση σε δημοπρασία να ανασταλεί», επέμεινε, σημειώνοντας ότι είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Συμβούλιο Εθνικής Κληρονομιάς για τον τρόπο που θα αντιδράσει η κυβέρνηση.

Και άλλα προσωπικά αντικείμενα

Στο Νησί Ρόμπεν, απέναντι από το Κέιπ Τάουν, το κελί του Νέλσον Μαντέλα δέχεται καθημερινά επισκέψεις. Βρίσκεται στον τομέα Β, σε έναν λευκό, γυμνό διάδρομο που βλέπει σε μια αυλή. Ο Μαντέλα είχε φυτέψει εκεί έναν κήπο που υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Στον ιστότοπό του ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση στις 28 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας ότι εκτός από το κλειδί του κελιού θα προταθούν και άλλα αντικείμενα που ανήκαν στον Μαντέλα, όπως ένα πουκάμισο, γυαλιά, στυλό, ένας πίνακας ζωγραφικής και ένα μπρούτζινο καλούπι της γροθιάς του.