Στα τέλη του 2026 με αρχές 2027 αναμένεται να παραδοθούν, τουλάχιστον με τα αρχικά εκτιμώμενα χρονοδιαγράμματα, τα 3 νοσοκομεία που έχει αναλάβει να κατασκευάσει ο όμιλος ΑΒΑΞ σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη, συνολικής αξίας 443 εκατομμυρίων ευρώ (προ ΦΠΑ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (το «ΙΣΝ») για την κατασκευή μονάδων υγείας στις παραπάνω πόλεις. Ειδικότερα, η σύμβαση καλύπτει την κατασκευή του Νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, με χρηματοδότηση από το ΙΣΝ.

Προχωρούν τα έργα, πότε ολοκληρώνονται

Προφανώς, πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει μόνο επιχειρηματικό – οικονομικό ενδιαφέρον αλλά πρωτίστως κοινωνικό καθώς αφορά σε νέες νοσοκομειακές μονάδες που θα λειτουργήσουν με ιατροδιαγνωστικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, δωμάτια νοσηλείας σχεδιασμένα να είναι ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον, με στόχο να καλύψουν ανάγκες στις εν λόγω περιοχές. Για το νοσοκομείο της Κομοτηνής έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εκσκαφές υπογείων και προσεχώς τα έργα προχωρούν σε επόμενη φάση. Οι εκσκαφές εκκίνησαν και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Σπάρτη κάτι τέτοιο αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Τούτο, καθώς σε αυτή τη μονάδα απαιτούνταν ανακαίνιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, κατεδάφιση του «μισού» κτηρίου και να μεταφερθούν οι υπηρεσίες στο υπόλοιπο τμήμα, ενώ θα έπρεπε να ολοκληρωθούν πρώτα τα έργα κατεδάφισης του υφιστάμενου κτιρίου από την εταιρεία Μπάλλιαν. Πλέον, και σε αυτό το μέτωπο οι αντίστοιχες εργασίες αναμένονται σύντομα, ίσως και εντός ημερών ή ολίγων εβδομάδων.

Σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη 2026, ενώ το Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης και το νοσοκομείο Σπάρτης στις αρχές του 2027. Βέβαια, σε τέτοιου είδους απαιτητικά έργα τα χρονοδιαγράμματα είναι σχετικά. Κατά άλλες πηγές, το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο, λίγο άνω των 200 εκατ. ευρώ, είναι η μονάδα στη Θεσσαλονίκη, με αυτήν της Κομοτηνής να ξεπερνά τα 135 εκατ. και της Σπάρτης να υπολογίζεται σε περίπου 100-105 εκατ. ευρώ.

Ο ξύλινος φέρων οργανισμός

Πάντως, οι 3 μονάδες θα διακριθούν για μια εγχώρια πρωτοτυπία ως προς τον τρόπο κατασκευής, κατ’ απαίτηση των σχεδίων του αρχιτέκτονα Renzo Piano και της ομάδας του από την Ιταλία. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ολόκληρος ο φέρων οργανισμός των 3 κτηρίων, από το ισόγειο και πάνω, θα είναι ξύλινος (δοκάρια, κολώνες κ.α.), προφανώς με τις κατάλληλες επενδύσεις. Είναι η πρώτη φορά, όπως λέγεται στην αγορά, που τέτοιες κτηριακές – νοσοκομειακές μονάδες προχωρούν με αυτό το μοντέλο που θεωρείται απαιτητικό, ωστόσο, αποτελεί βασικό μέρος των προδιαγραφών.

Τα 3 νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα παλιότερα δεδομένα, οι μονάδες θα λειτουργήσουν με ιατροδιαγνωστικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και αποκλειστικά μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, σχεδιασμένα να είναι ενεργειακά αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με το Ίδρυμα, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία τους θα ενσωματώσουν πράσινες αρχές βιωσιμότητας του προγράμματος LEED, ενώ παράλληλα οι νέες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της σύγχρονης ψηφιακής λειτουργίας των κλινικών υπηρεσιών, της βιώσιμης και αποδοτικής διαχείρισης και συντήρησης, καθώς και της διασύνδεσης των νοσοκομείων με συνεργαζόμενες μονάδες υγείας. Η δωρεά των τριών νοσοκομείων εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία», που χρηματοδοτείται από το ΙΣΝ. Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ, φιλοδοξούν να αποτελέσουν πρότυπο δημόσιας νοσηλείας, περίθαλψης και φροντίδας για τους κατοίκους –ενήλικες και παιδιά– των περιοχών αυτών.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι είχε γίνει παλιότερα διαγωνισμός που όμως απέβη άκαρπος, τον οποίον διεκδικούσαν, μεταξύ άλλων, σχήματα όπως οι ΤΕΡΝΑ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ΑΒΑΞ, οι κοινοπραξίες των ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – We Build (εξαγόρασε την Impregilo) και ΕΚΤΕΡ – FINSO (ιταλική εταιρεία) κ.α.. Ωστόσο, το ΙΣΝ είχε αναφέρει ότι τελικά η διαδικασία δεν προχώρησε καθώς οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς.

Διαβάστε ακόμη: