Σοβαρούς περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο αποκλείει από τις πλατφόρμες, όπως το Airbnb, ακίνητα που δεν έχουν χρήση κύριας κατοικίας. Πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση – κόφτη που επηρεάζει άμεσα αποθήκες, υπόγεια και βιομηχανικά κτίρια, τα οποία έχουν ανακαινιστεί και διατίθενται προς ενοικίαση, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες στους ιδιοκτήτες για τις επενδύσεις τους.

Αναλύοντας τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού, η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι η σχετική περιοριστική ρύθμιση προβλέπει πως μόνο ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως κύριας χρήσης κατοικίες μπορούν να παραμένουν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό αποκλείει πολλά ακίνητα που είχαν ανακαινιστεί για να καλύψουν τις ανάγκες τουριστών και επισκεπτών. Πρόκειται για χώρους που βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη τουριστική ζήτηση, αλλά η μη ένταξή τους στο πλαίσιο κύριας χρήσης κατοικίας τους βγάζει εκτός αγοράς.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι χώροι που θα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να είναι χαρακτηρισμένοι ως «κύριας χρήσης κατοικίες». Αυτό, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, σημαίνει ότι θα πρέπει είτε να έχουν ενταχθεί στον συντελεστή δόμησης του κτιρίου από την αρχή, είτε να έχουν νομιμοποιηθεί σύμφωνα με τον Νόμο 4495/2017, με προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου 2026. Ωστόσο, η νομιμοποίηση πρέπει να αφορά χρήσεις που είχαν αλλάξει έως τις 28 Ιουλίου 2011.

Η ΠΟΜΙΔΑ υπογραμμίζει ότι η αναδρομική εφαρμογή αυτής της ρύθμισης θέτει εκτός αγοράς καταλύματα που λειτουργούν εδώ και χρόνια, όπως υπόγεια ή αποθήκες που έχουν ανακαινιστεί, αλλά και χώρους επαγγελματικής χρήσης, όπως γραφεία ή βιοτεχνίες, που έχουν μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα. Επιπλέον, τονίζει ότι αυτές οι επενδύσεις έχουν συμβάλει στην αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων.

Με την εφαρμογή του νέου πλαισίου, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν θα μπορούν να φιλοξενούν αγγελίες για τέτοια ακίνητα, αφήνοντας τους ιδιοκτήτες χωρίς την κύρια πηγή εσόδων που είχαν εξασφαλίσει. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, οι ανακαινίσεις και οι μετατροπές αυτών των χώρων, που πραγματοποιήθηκαν με υψηλό κόστος, χάνουν την αξία τους, ενώ η απώλεια εισοδήματος ενδέχεται να δημιουργήσει οικονομικές δυσκολίες σε πολλούς επενδυτές.

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμούς τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) πληρούν τις κάτωθι προδιαγραφές:

α) αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας της παρ. 95 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) και διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό,

β) διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,

γ) διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής και

δ) διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.

Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ αντιδρά έντονα στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ως επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς όμως να μεταχειρίζεται τους ιδιοκτήτες ως επαγγελματίες, παρέχοντάς τους τις ανάλογες φορολογικές διευκολύνσεις και την αναγνώριση δαπανών.

Η εξασφάλιση των νέων προδιαγραφών που απαιτούνται από το νομοσχέδιο συνοδεύεται από σημαντικό οικονομικό κόστος. Αυτό, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα σε βάρος των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δημιουργεί ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες για τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων. Για αυτο η ΠΟΜΙΔα ζητά να προστεθεί στη διάταξη ότι το οικονομικό κόστος όλων αυτών των νέων προδιαγραφών, όπως και οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες τους, θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των ιδιοκτητών των καταλυμάτων.

Διαβάστε ακόμη