Ανησυχία έχει προκληθεί στην Τουρκία, καθώς η προειδοποίηση νομικού συμβούλου του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πυροδότησε σενάρια κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο καθηγητής Νομικής και σύμβουλος του, Ιζέτ Οζγκέντς, είπε ότι ανησυχεί και πως λόγω της οικονομικής κρίσης μπορεί να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία.
Η δήλωση προκάλεσε πολλά σενάρια, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί αγώνα οικονομικής ανεξαρτησίας, που αφορούν επιβολή capital controls, δέσμευση καταθέσεων κυρίως συναλλάγματος και χρεοκοπίας της χώρας, με την πρόεδρο του καλού κόμματος Μεράλ Ακσενέρ να επισημαίνει πως πρέπει όλοι να σοβαρευθούν.
Στο περιθώριο των παραπάνω η λίρα υφίσταται εύλογα συνεχείς υποτιμήσεις έχοντας υποχωρήσει 4 μονάδες έναντι του δολλαρίου και του ευρώ για σήμερα 14/12.
Ιμάμογλου κατά Ερντογάν: Ο Θεός να φυλάει την χώρα από αδαείς κυβερνήτες
Επίθεση κατά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την οικονομική κατάσταση στη χώρα εξαπέλυσε και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
«Πόσο θα αγοράσει αυτός ο λαός το ψωμί του, όταν έχει τριπλασιαστεί η τιμή του αλευριού» ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο Εκρέμ Ιμάμογλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του.
«Λένε πως θα δώσουν αυξήσεις στους μισθούς 30% και 40% στο βασικό μισθό. Ακούστε, στην οικονομία χάθηκε η άκρη του νήματος. Και εγώ σπούδασα οικονομικά. Αλλά δεν λέω σαν τους άλλους πως είμαι καθηγητής! Συμβουλεύομαι τους ειδικούς. Δεν μπορώ να πω πως ξέρω τα οικονομικά. Χάθηκε η άκρη του νήματος» είπε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει γρήγορα να ανασυνταχθούμε, να το κάνουμε για τον λαό μας. Ο Θεός να φυλάει αυτή την χώρα και τον λαό της από τους αδαείς κυβερνήτες!».
Τουρκία: Νέα βουτιά για την τουρκική λίρα
Η τουρκική λίρα κατέγραψε τη Δευτέρα βουτιά έως και κατά 7% μέσα σε μερικά λεπτά, σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο κοντά στις 15 λίρες έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχιών για τη ριψοκίνδυνη οικονομική πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις προοπτικές μιας ακόμα μείωσης επιτοκίων την Πέμπτη.
Η ξαφνική πτώση είχε ως αποτέλεσμα το νόμισμα να βρεθεί με το ήμισυ της αξίας που είχε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό σε μια μεγάλη αναδυόμενη αγορά που εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές.