Το σκηνικό πυροδότησε βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποκάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών «υπουργό των εγκληματιών», ενδεικτικό της δεινής κατάστασης της οικονομίας και της πόλωσης, με τη δημοτικότητα του Ερντογάν να έχει πάρει την κατηφόρα.

Συγκεκριμένα, ο άγριος καβγάς ξέσπασε όταν ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ερκάν Αϊντίν έδειξε φωτογραφία του Υπουργού εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να επιβιβάζεται στο αεροπλάνο Τούρκου φυγόδικου επιχειρηματία.

Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης εξόργισαν τον Τούρκο Υπουργό, που δήλωσε: «Εμείς είμαστε το κράτος και ως κράτος κυνηγάμε τους εγκληματίες. Συκοφαντείτε αυτό το κράτος. Σας υπόσχομαι ως ένα τέκνο αυτού το έθνους, σας ορκίζομαι και μα τον θεό, δε θα επιτρέψω σε κανέναν να συκοφαντεί αυτό το κράτος».

Με τον αντιπολιτευόμενο βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκούρ Οζέλ να του απαντά: «Μιλάμε για μια σχιζοφρενική κατάσταση.Εδώ έχουμε μια κλινική περίπτωση».

Με τη συζήτηση περί προεδρικών εκλογών να έχει ανοίξει για τα καλά στη χώρα, ο λαοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, αρνείται πιθανή υποψηφιότητά του, λέγοντας: «Εγώ είμαι ένας άνθρωπος, που δε συμμετέχει σε αυτές τις συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα. Το τί λένε, τί γράφουν, τί κάνουν, δε μάς ενδιαφέρει, αλλά με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να μας βάλουν στη δίνη αυτού του παιχνιδιού».

Από την άλλη, αγανακτισμένοι ψηφοφόροι του Προέδρου Ερντογάν ζητούν την παραίτησή του. Η ακρίβεια πλήττει και τον τουρκικό Τύπο, που δυσκολεύεται να επιβιώσει, μετά την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του χαρτιού.

Δεν είναι τυχαίο, ότι και η τελευταία δημοσκόπηση φέρνει το κυβερνών κόμμα της μητέρας πατρίδας στη δεύτερη θέση πίσω από το ρεπουμπλικανικό λαϊκό κόμμα.