Το Noma στην Κοπεγχάγη μόλις ανακηρύχθηκε το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2021, για πέμπτη φορά.
Τα εστιατόρια της Δανίας είχαν καλή απόδοση φέτος στα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, καθώς το Geranium (επίσης στην Κοπεγχάγη) τερμάτισε δεύτερο.
Το Noma του René Redzepi ήταν στην κορυφή της κατάταξης το 2014, 2012, 2011 και 2010. Η φετινή νίκη το συνδέει με το El Bulli του Ferran Adrià – το οποίο προηγουμένως κατείχε το ρεκόρ με τα περισσότερα βραβεία.
Τι κάνει το Noma τόσο εντυπωσιακό;
Αρχικά το εστιατόριο εστιάζει και προτιμά τα τοπικά και υπερ-εποχικά συστατικά, ιδιαίτερα στα άγρια αλιευμένα ψάρια και στα φυτά που ψάχνουν. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, σερβίρουν ένα προκαθορισμένο μενού με το όνομα «παιχνίδι και δάσος»: «Περιμένετε πολλά διατηρημένα χόρτα και λουλούδια που έχουμε αναζητήσει και μαζέψει ήδη από το καλοκαίρι, μαζί με μανιτάρια, μούρα και ό, τι έχει να προσφέρει το δάσος», εξηγήσουν στην ιστοσελίδα τους. Ελάτε τον Ιανουάριο, το μενού θα επαναπροσδιοριστεί σε θαλασσινά και φύκια που προέρχονται από τα γύρω αρκτικά νερά. Στη συνέχεια, το καλοκαίρι, είναι η εποχή των λαχανικών.
«Το Noma ήταν αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό εστιατόριο της γενιάς του, θέτοντας νέα πρότυπα όσον αφορά την έρευνα και την προμήθεια συστατικών, την ανάπτυξη πιάτων και την παρουσίαση τους. Έχει γίνει ένας από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για φαγητό από καταναλωτές από όλο τον κόσμο και είμαστε στην ευχάριστη θέση να το ανακοινώσουμε ως το φετινό Νο. 1 », δήλωσε ο William Drew, Διευθυντής Περιεχομένου για τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.
Το Noma είχε κλείσει τις πόρτες του την άνοιξη του 2017 και ξανάνοιξε ανακαινισμένο και σε νέα τοποθεσία τον επόμενο χρόνο για να βρεθεί το 2019 στη δεύτερη θέση των 50 καλύτερων εστιατορίων της υφηλίου .«Κανένα ταξίδι στο Noma δεν είναι ποτέ το ίδιο, με τον René Redzepi και την ομάδα του να αναζητούν συνεχώς αναπάντεχα υλικά και να τα μετατρέπουν σε όμορφα πιάτα», ανέφερε κατά την απονομή των βραβείων στην Αμβέρσα το World’s 50 Best Restaurant Awards για τον φετινό νικητή, παραπέμποντας σε χαρακτηριστικά πιάτα του εστιατορίου από προηγούμενες σεζόν, συμπεριλαμβανομένου ενός χορτοφαγικού σαρμά από σέλινο και ένα πιάτο από πόδι, εγκέφαλο και καρδιά πάπιας, που σερβίρονται με «νύχι, φτερό και ράμφος».