Ζημιές εμφάνισε για το 2021, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια, το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, το Noma της Κοπεγχάγης.

Παρότι χρεώνει περίπου 670 ευρώ το άτομο για ένα χορτοφαγικό μενού με κρασί, έχει τρία αστέρια Michelin, έχει κερδίσει πέντε φορές τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο και πήρε και κρατική στήριξη από τη Δανία λόγω της πανδημίας, δεν μπόρεσε να λειτουργήσει με κέρδος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το εστιατόριο εμφάνισε 1,69 εκατ. κορώνες σε καθαρές ζημιές (περίπου 240.000 δολάρια), αφότου είχε καταγράψει ελάχιστα κέρδη το 2020.

Το Noma έλαβε 10,9 εκατ. κορώνες σε κρατική ενίσχυση για τα lockdowns που επιβλήθηκαν στη Δανία λόγω του κορωνοϊού.

Η τελευταία φορά που το Noma ήταν ζημιογόνο ήταν το 2017, όταν ο σεφ Rene Redzepi το έκλεισε για περίπου ένα χρόνο, προκειμένου να το ανανεώσει.

Το εστιατόριο σχεδιάζει να κλείσει προσωρινά στην Κοπεγχάγη φέτος και να περιοδεύσει σε άλλες χώρες, πριν να επιστρέψει στη βάση του το 2023.

Το Noma

Βρίσκεται στην Κοπεγχάγη με τον σεφ René Redzepi στο τιμόνι, το Noma έκλεισε τις πόρτες του τον Μάρτιο του 2017 αφού ανακηρύχθηκε 4 φορές το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο (2010, 2011, 2012 και 2014). Άνοιξε ξανά στις αρχές του 2018 πλήρως ανακαινισμένο και σε νέα τοποθεσία, κατάφερε γρήγορα να βρεθεί στο νούμερο 2 των 50 καλύτερων για το 2019. Σήμερα, για άλλη μια φορά στο βάθρο, πέτυχε μια νέα νίκη: μια ιστορική ισοπαλία με El Bulli του Ferran Adrià, ο οποίος ήταν επίσης ηγέτης στην παγκόσμια γαστρονομία πέντε φορές (2002, 2006, 2007, 2008 και 2009).

Ο Redzepi δημιουργεί τρία μενού κάθε χρόνο – υπάρχει η εποχή των ωκεανών, η εποχή των λαχανικών και η εποχή των θηραμάτων και των δασών – το τελευταίο που εξυπηρετείται επί του παρόντος για 2.800 κορόνες Δανίας (436 δολάρια) κατ’ άτομο. Η συνοδεία κρασιού είναι επιπλέον 280 δολάρια.

Τα μενού σε κάθε «εποχή» αλλάζουν και κάθε εμπειρία στο εστιατόριο λέγεται ότι είναι διαφορετική.

 

«Μια επίσκεψη στο Noma δεν είναι ποτέ η ίδια, με τον Ρετζέπι και την ομάδα του να αναζητούν διαρκώς απρόσμενα υλικά που τα μετατρέπουν σε πανέμορφα πιάτα. Ανάμεσα στα highlights της προηγούμενης σεζόν βρίσκεται ένα πρωτοποριακό χορτοφαγικό σαουάρμα σελινόριζας και ένα πιάτο με πάπια που περιλάμβανε μπούτι, εγκέφαλο και καρδιά από το πτηνό, σερβιρισμένα με “νύχι, πούπουλο και ράμφος”. Το Noma είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό εστιατόριο της γενιάς του και θέτει νέα πρότυπα τόσο στο επίπεδο της έρευνας όσο και στην προέλευση της πρώτης ύλης, την ανάπτυξη πιάτων και την παρουσίαση» αναφέρει μεταξύ άλλων ο επίσημος ιστότοπος των βραβείων.