Υπερδιπλασιασμό των κερδών προ φόρων, στα 24,3 εκατ. ευρώ, εμφανίζει για το 2023 η ασφαλιστική εταιρεία NN Hellas έναντι 9,3 εκατ. ευρώ του 2022, ενώ υψηλότερο κατά 16,2 εκατ. ευρώ είναι και το λειτουργικό αποτέλεσμα της εταιρείας, που ανήλθε σε 47,9 εκατ. ευρώ έναντι 31,7 εκατ. ευρώ το 2022.

Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο περιθώριο κέρδους των ασφαλιστικών συμβολαίων, στα υψηλότερα έσοδα από επενδύσεις και στις μεγαλύτερες αμοιβές από τα επενδυτικά συμβόλαια της πρώην NN Hellas II, δηλαδή της MetLife που εξαγοράστηκε το 2022. Αυτό προκύπτει από την έκθεση φερεγγυότητας που δημοσίευσε η εταιρεία για την προηγούμενη οικονομική χρήση, τα μεγέθη της οποίας αποτυπώνουν την ενοποιημένη εταιρεία.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης φερεγγυότητας, τα εποπτικά ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της ενοποιημένης εταιρείας έμειναν στα ίδια επίπεδα με την περυσινή χρονιά, σημειώνοντας οριακή μείωση της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ, από τα 884,4 εκατ. ευρώ το 2022 στα 881,9 εκατ. ευρώ το 2023.

Οπως σημειώνεται, τη μεγαλύτερη μείωση αντιπροσωπεύουν τα ασφάλιστρα των ασφαλιστικών προϊόντων συνδεόμενα με δείκτες (unit linked) και προϊόντα που συνδυάζουν ασφάλιση ζωής και επένδυσης, λόγω των χαμηλότερων ασφαλίστρων εφάπαξ καταβολής.

Μείωση υπήρξε επίσης και στα προϊόντα ασφάλισης ζωής, τα οποία αφορούν παλιά παραδοσιακά προϊόντα για τα οποία δεν υφίσταται νέα παραγωγή. Η εν λόγω μείωση αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση παραγωγής των ομαδικών συνταξιοδοτικών, των προϊόντων ασθενείας και των προϊόντων αντασφάλισης ζωής και ασθενείας.

Οι μεικτές ασφαλιστικές αποζημιώσεις το 2023 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2022 κατά 102,5 εκατ. ευρώ και η αύξηση προέρχεται από περισσότερες εξαγορές στα ομαδικά συνταξιοδοτικά καθώς και τις υψηλότερες αποζημιώσεις σε προϊόντα ασφάλισης ζωής και ατυχήματος.

Ο δείκτης φερεγγυότητας (SCR ratio) ανήλθε στα τέλη του 2023 σε 180% έναντι 181% το 2022, καθώς η εταιρεία προχώρησε σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της και επιστροφή στον όμιλο ΝΝ 46,4 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία καλύπτει επαρκώς το σύνολο των κεφαλαιακών απαιτήσεων που απορρέουν από το πλαίσιο Φερεγγυότητας ΙΙ (Solvency ΙΙ).

Χωρίς την εφαρμογή των μεταβατικών μέτρων, ο δείκτης φερεγγυότητας, που αποτελεί και τον δείκτη που θα χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα καθώς τα μεταβατικά μέτρα θα φθίνουν, μειώθηκε από 171% το 2022 σε 161% το 2023, καθώς τα επιλέξιμα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν λιγότερο από την κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας, αναδεικνύοντας την αύξηση των αποθεμάτων για το χαρτοφυλάκιο παραδοσιακών ασφαλίσεων ζωής με εγγύηση επιτοκίου.

Διαβάστε ακόμη: