Ο άνδρας που, ως μωρό, απεικονιζόταν στο εξώφυλλο του θρυλικού άλμπουμ «Nevermind» των Nirvana μηνύει τα πρώην μέλη της μπάντας, τους διαχειριστές της περιουσίας του εκλιπόντος Κερτ Κομπέιν και αρκετά άλλα άτομα για τη διάσημη γυμνή φωτογραφία του, που έχει «χαραχτεί» στη μνήμη μιας ολόκληρης γενιάς.

Το μωρό από το εξώφυλλο του «Nevermind» των Nirvana κάνει μήνυση για παιδική πορνογραφία

Σύμφωνα με το CBS News, στη μήνυση που κατατέθηκε την Τρίτη ο Σπένσερ Έλντεν, 30 ετών σήμερα, ισχυρίζεται ότι το grunge συγκρότημα παραβίασε τους ομοσπονδιακούς νόμους περί παιδικής πορνογραφίας και υποστηρίζει – μεταξύ άλλων – ότι οι γονείς του δεν υπέγραψαν ποτέ κάποιο επίσημο χαρτί που παραχωρούσε την άδεια στους Nirvana να χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφία.

Στα δικαστικά έγγραφα, ο Έλντεν εξηγεί ότι «η ταυτότητα και το νομικό του όνομα έχουν συνδεθεί για πάντα με την εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση που βίωσε ως παιδί», το προϊόν της οποίας «διανέμεται και πωλείται σε παγκόσμια κλίμακα» από την εποχή που ήταν μωρό μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη μήνυση, οι εναγόμενοι «παρήγαγαν, κατείχαν και διαφήμιζαν εν γνώσει τους εμπορική παιδική πορνογραφία που απεικόνιζε τον Σπένσερ» και αποκόμιζαν οικονομικά οφέλη μέσω αυτής.

«Παρότι γνώριζαν τι έκαναν, οι εναγόμενοι δεν έλαβαν ποτέ εύλογα μέτρα για την προστασία του Σπένσερ και την αποτροπή της ευρείας διακίνησης της εικόνας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης».

Τι αναφέρει η μήνυση

Η μήνυση αναφέρει: «Προκειμένου να διασφαλίσει ότι το εξώφυλλο του άλμπουμ θα προκαλούσε άμεση σεξουαλική αντίδραση στον θεατή, ο (φωτογράφος Κερκ) Γουέντλ προκάλεσε τάση για εμετό στον Σπένσερ προτού τον βυθίσει κάτω από το νερό σε πόζες που τραβούν την προσοχή στα εκτεθειμένα… επίμαχα σημεία». Στη μήνυση ο 30χρονος ισχυρίζεται ότι η εικόνα του ήταν το βασικό στοιχείο προώθησης του άλμπουμ, σε μια βιομηχανία που το γυμνό – ακόμα και το παιδικό – που προκαλεί, ανεβάζει τις πωλήσεις, τραβάει την προσοχή των Μέσων και των κριτικών.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το TMZ, η μπάντα είχε υποσχεθεί να τοποθετήσει ένα αυτοκόλλητο στα επίμαχα σημεία του μωρού κάτι που δεν έγινε τελικά.

Ο 30χρονος ζητάει 150.000 δολάρια από κάθε ένα από τα 17 πρόσωπα που αναφέρονται στη μήνυση.

Να σημειώσουμε ότι παλαιότερα ο νεαρός είχε φωτογραφηθεί για μία αφιερωματική «αναβίωση» του εξωφύλλου από τον φωτογράφο John Chapple.

Το άλμπουμ είναι ένα από τα κορυφαία της grunge μπάντας και έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα.

Η μήνυση κατά των Nirvana δίχασε τα social media με πολλούς να σχολιάζουν ότι πρόκειται για μια κίνηση με καθαρά οικονομικά κίνητρα.